Creditul de consum a inregistrat in luna mai cea mai mare expansiune din ultimul an si jumatate, ajungand la un sold de 105.139 miliarde de lei (echivalentul a 2,9 miliarde de euro), indica datele Bancii Nationale.

Exprimata procentual, cresterea in luna precedenta a fost de aproape 14%, mai mult decat dubla fata de cea inregistrata in luna aprilie. De la inceputul anului ritmul de expansiune al creditului de consum a inregistrat o intensificare constanta, aceasta devenind mai evidenta din luna martie.

In ianuarie, soldul creditului de consum marcase o crestere de aproape doua procente.

"Cresterea a fost excesiva inca de pe primul trimestru, cand consumul a fost singura componenta care a inregistrat o majorare mai mare decat cea a PIB, de 5,9%. Pentru jumatatea anului, trebuie sa ne asteptam ca ponderea consumului sa fie mai mare. Teoretic, este nevoie de masuri pentru limitarea consumului.

Pe de alta parte, efectul pervers al limitarii consumului va fi limitarea cresterii economice, in conditiile in care aceasta este sustinuta in principal de consum", spune Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economia Aplicata.

El considera ca masurile care au fost luate initial pentru limitarea consumului au venit prea tarziu, iar acum isi arata efectul.

"Pe de alta parte, este greu de controlat consumul prin metode directe intr-o economie care a fost subdimensionata si a consumat prea putin timp de atatia ani. Daca se doreste limitarea consumului, trebuie stimulate instrumentele de economisire", mai spune Voinea.

Pe de alta parte, nici majorarea TVA nu va avea un efect sensibil asupra cererii, intrucat aceasta este destul de elastica si, cel putin in cazul bunurilor achizitionate pe credit, o crestere a pretului cu cateva procente va determina o crestere foarte mica a efortului lunar (rata la credit), apreciaza Voinea.

Aceasta expansiune rapida vine in contextul in care expertii Fondului Monetar International (FMI) formulasera deja obiectii privind cresterea prea mare a consumului pe baza creditarii.

Astfel, ministrul finantelor a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca normele de creditare a populatiei vor fi inasprite prin introducerea unui nou plafon maxim pentru serviciul datoriei calculat pentru toate imprumuturile atrase. Masura a fost inclusa in scrisoarea suplimentara convenita cu reprezentantii FMI.

In prezent, normele BNR prevad limitarea ponderii pe care rata lunara la un credit o poate detine in veniturile realizate de client la 30%.

Pe de alta parte, ritmul de crestere al creditelor contractate in lei a marcat o accelerare sensibila, egalandu-l aproape pe cel inregistrat la valuta.

In mai, imprumuturile in lei au crescut cu peste 12%, comparativ cu un ritm de 14,3% inregistrat de cele in valuta. Comparativ cu luna mai 2004, soldul creditului de consum marcheaza acum o majorare cu 77%. Rolul cel mai important in aceasta crestere l-au avut creditele contractate in valuta. Acestea au inregistrat o crestere anuala cu 320%.

Ritmul este influentat de baza de comparatie, care anul trecut era foarte redusa.

Insa expansiunea creditului in valuta a fost mai mare si in sume absolute. Prin contrast, soldul imprumuturilor in lei a crescut cu numai 35% in acest interval.

Reorientarea celor care se imprumuta spre finantarea in lei a avut loc in conditiile in care majoritatea bancilor au operat reduceri sensibile ale dobanzilor la creditele in lei, spre nivelul de 15% pe an.

Soldul creditelor in lei era la sfarsitul lui mai de 68.325 de miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), detinand o pondere de 65% din total.

In contextul in care tendinta de apreciere a leului fata de principalele valute a fost temperata de interventiile bancii centrale, atractivitatea creditarii in valuta a fost astfel diminuata.

Bancherii atrag atentia ca imprumuturile in valuta poarta un risc de schimb valutar, care in cazul unor deprecieri ale leului va ingreuna rambursarea ratelor.

In termeni absoluti, expansiunea din luna mai a fost de 12,6 mii de miliarde de lei (348 de milioane de euro), de peste doua ori mai mare decat cea din martie si de aproape noua ori mai mare decat cea din ianuarie. liviu.chiru@zf.ro