Tranzactiile derulate in cadrul ofertei publice initiale (IPO) a companiei Flamingo International, in valoare de 12,4 milioane de euro, au determinat primele pozitii in topul brokerilor la Bursa de Valori in luna iunie.

Acestea au revenit celor doua societati de servicii de investitii financiare (SSIF) care au intermediat oferta, si anume Raiffeisen Capital & Investments si ING Securities.

Pe primul loc s-au clasat brokerii de la Raiffeisen Capital, societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, care au realizat in iunie tranzactii in valoare de peste 18 milioane de euro (655 mld. lei), reprezentand 14,1% din rulajul total din piata.

Pe langa oferta Flamingo, Raiffeisen a mai intermediat in iunie si oferta de obligatiuni a municipiului Timisoara, in valoare de 5,5 milioane de euro (200 mld. lei).

Raiffeisen domina in aceasta luna si topul brokerilor pe RASDAQ, cu un rulaj de 10,5 milioane de euro (378 mld. lei).

ING Securities ocupa locul al doilea in iunie, dupa ce a derulat tranzactii in valoare de 16,9 milioane de euro (611 mld. lei), avand o cota de piata de 13,1%.

In clasamentul cumulat pe primele sase luni ale anului, situatia este inversa.

ING Securities ocupa in continuare prima pozitie, cu transferuri totale care se ridica la 146,5 milioane de euro si o cota de piata de 8%, in timp ce Raiffesen Capital este a doua, cu un rulaj de 136,8 milioane de euro.

Podiumul lunii iunie este completat de BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, care a intermediat transferuri in valoare de aproape 7 milioane de euro (250 mld. lei).

Brokerii de la BT Securities au reusit sa urce pe locul al treilea si in clasamentul cumulat al primului semestru, cu o cota de piata de 5,46%, multumita unor tranzactii in valoare totala de 100 de milioane de euro.

a??Pozitia pe care o ocupam se datoreaza, in primul rand, tipului de clienti carora ne adresam.

Avem o cota de clienti constanti care sunt activi pe piata si iau decizii pe cont propriu, ceea ce ne asigura un volum de tranzactii constant, care depinde mai putin de evolutia pieteia??, a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.

Dintre societatile de brokeraj independente, cea mai bine clasata este in aceasta luna Swiss Capital, cu transferuri de circa 6 milioane de euro (215 mld. lei). De altfel, societatea a avut o evolutie destul de constanta in primele sase luni ale acestui an, ocupand locul 11 in topul cumulat, cu un rulaj de 52 de milioane de euro.

Pe locul cinci se situeaza o alta societate de brokeraj afiliata unei banci, Carpatica Invest, care a intermediat in iunie tranzactii ce insumeaza peste 5,4 milioane de euro.

In clasamentul primelor sase luni, brokerii de la Carpatica Invest ocupa pozitia a sasea, cu o cota de piata de 4,27%.

SSIF Broker Cluj, singura societate de brokeraj din Romania ale carei actiuni sunt listate la Bursa de Valori, a coborat pe pozitia a zecea in iunie, datorita unei activitati mai reduse din care a rezultat un rulaj de 3,3 milioane de euro (120 mld. lei).

a??Clientii nostri au avut o activitate mai redusa in iunie, o parte dintre ei avand capitalurile blocate in actiuni cu o evolutie mai slaba in ultima perioadaa??, a spus Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.

In clasamentul primelor sase luni, Broker a coborat de pe trei pe patru, dupa ce in prima jumatate a acestui an a intermediat transferuri totale in valoare de 98,5 milioane de euro.

a??Pozitia a patra in topul primelor sase luni ne multumeste, avand in vedere ca inaitea noastra se afla trei societati de brokeraj care apartin unor bancia??, a declarat Prunea.

Trei noi jucatori pe piata brokerajului

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a autorizat doua societati de brokeraj pe piata de capital, societati care vor putea intermedia tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa Electronica RASDAQ.

In plus, Eurom Bank este prima institutie de credit care a obtinut autorizatia de a tranzactiona pe Bursa. Banca si-a autorizat deja la CNVM primii agenti de servicii de investitii financiare care vor prelua ordinele clientilor, dar banca nu tranzactioneaza in prezent pe Bursa sau pe RASDAQ.

Cele doua societati autorizate recent sunt Geoffrey Invest si Central European Investments, structura actionariatului celor doua societati nefiind facuta publica de catre reprezentantii CNVM.

Cu toate ca vor avea dreptul sa tranzactioneze, in schimbul platii unor taxe, nici Eurom si nici cei doi brokeri noi nu vor fi actionari ai Bursei de Valori, dupa transformarea acesteia in societate pe actiuni, nefiind membri ai Asociatiei Bursei.

Desi incepand de anul trecut legislatia pietei de capital permite bancilor sa tranzactioneze direct pe piata in afara de Eurom, celelalte banci cu activitate pe piata de capital prefera sa intermedieze tranzactii prin societati specializate.

Ultima miscare de pe piata a fost preluarea Capital Securities, o societate aflata in a doua jumatate a topului brokerilor de catre grecii de la EFG Eurobank Egrasias, actionarii majoritari ai Banpost.

Numarul societatilor de brokeraj autorizate de CNVM se situeaza in jurul a 70, dintre acestea 66 fiind autorizate sa tranzactioneze la Bursa de Valori. (Vlad Nicolaescu)

Investitorii straini, destul de retinuti in iunie

InvestiTiile straine nete la Bursa de Valori au inregistrat o crestere semnificativa in luna iunie, ajungand la 10,6 milioane euro, nivel comparabil cu cel din februarie. Totusi, aceasta evolutie se datoreaza in principal ofertei publice initiale Flamingo, care a atras capitaluri straine in valoare de circa 8,5 milioane de euro.

Conform informatiilor preliminare, peste 70% din actionarii mari, care au cumparat titluri in valoare de peste 5 miliarde de lei (138.000 de euro), sunt companii straine.

Scazand aceasta suma din investitiile nete efectuate de straini in luna iunie, se observa ca intrarile de capital in piata sunt comparabile cu cele din mai, situandu-se in jurul valorii de 2 milioane de euro.

Chiar si in aceste conditii, activitatea investitorilor straini pe piata de capital autohtona a inregistrat in iunie cel mai scazut nivel de la inceputul anului. Cumpararile totale realizate de investitorii straini in luna iunie se ridica la 20,6 milioane de euro, valoare mai scazuta chiar decat cea inregistrata in aprilie.

Pe de alta parte, vanzarile nerezidentilor insumeaza circa 10 milioane de euro, reprezentand doar 15,7% din totalul vanzarilor de pe piata, fata de o pondere de 31,5% in luna mai.

Scaderea tranzactiilor investitorilor straini a conicis si cu scaderea valorii toatale a operatiunilor de pe piata din cauza scaderii lichiditatii si a vacantei din ultima saptamana pentru adoptarea leului greu in tranzactiile bursiere.

Aceasta reducere a prezentei investitorilor straini pe piata se datoreaza, pe de o parte, problemelor macro-economice cu care se confrunta Romania si, pe de alta parte numarului scazut de emitenti cu lichiditate buna, care sa fie atractivi pentru clientii externi.

Titlurile BRD, aflate printre preferintele investitorilor straini, au fost suspendate de la tranzactionare in aceasta perioada, pentru operarea majorarii de capital.

a??Problemele la nivel macroeconomic, cum ar fi majorarea deficitului de cont curent si a datoriei publice, incertitudinile legate de codul fiscal, precum si climatul de instabilitate politica dat de perspectiva alegerilor anticipate scad atractivitatea pietei de capital autohtone pentru investitorii strainia??, a declarat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.