Dealerii se asteapta la un leu mai tare, iar brokerii se tem de erori

Dupa emotiile repornirii sistemelor de carduri, astazi e randul pietei valutare si al Bursei sa faca cunostinta cu leii noi in exprimarea cotatiilor.

Cat de greu va cantari "leul greu" in euro ramane de vazut, dupa ce saptamana trecuta "vechiul" leu presa sa rupa pragul de 36.000 de lei pentru un euro.

Dealerii se asteapta ca leul sa se intareasca in zilele urmatoare, continuand tendinta de saptamana trecuta. Miercuri, in ultima zi de tranzactionare cotatiile coborasera pe piata valutara sub pragul de 36.000 de lei vechi pentru un euro.

Totusi, piata s-a inchis peste acest nivel, in conditiile in care dealerii au suspectat o interventie discreta din partea bancii centrale.

"Cred ca se va vinde in continuare, insa nu pot sa spun pana unde va cobori cursul. Nu cred ca vor aparea probleme cu noile cotatii", spune Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank.

Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata la BRD, crede ca exprimarea cursului in lei noi nu va schimba situatia de pe piata valutara. El estimeaza ca banda de variatie a cotatiilor se va mentine intr-un interval de 3,58 - 3,61 lei noi pentru un euro.

Saptamana trecuta cursul a coborat de doua ori sub 36.000 de lei pentru un euro, insa BNR a intervenit pentru a opri intarirea leului. Dealerii spun insa ca in cazul in care nu se intervine in continuare, euro ar putea sa coboare rapid spre 35.500 de lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, estima saptamana trecuta ca tendinta de apreciere a leului nu va mai continua dupa introducerea leului greu. "Nu cred ca leul se va mai aprecia. Exista inca o serie de presiuni, insa nu cred ca va creste semnificativ", a spus guvernatorul.

Experienta poloneza similara a denominarii produse la 1 ianuarie 1995 arata o tendinta de apreciere a zlotului in perioada imediat urmatoare evenimentului, dupa ce pe parcursul anului 1994 zlotul se devalorizase fata de dolar.

Cat priveste tanzactionarea pe pietele de capital, operatiunile vor fi reluate astazi dupa o saptamana de vacanta.

Precautia investitorilor si a traderilor de a nu gresi calculele sau ordinele de tranzactionare in noua moneda ar putea duce, spun brokerii, la scaderea valorii tranzactiilor in primele zile de tranzactionare.

Valoarea mai mica a operatiunilor ar putea coincide insa cu cresteri ale cotatiilor, datorita efectului psihologic al preturilor care par mai mici.

"Ma astept la volume mici in primele zile de tranzactionare. Nu neaparat pentru ca va fi greu de operat cu leul nou, dar vor fi multi care se vor teme sa nu greseasca.

Cred ca in cateva zile traderii se vor obisnui cu noile preturi, dar pe termen mediu, daca se va tranzactiona mai tare pe un simbol, s-ar putea sa apara o crispare in piata," spune Daniel Pocorea, director de operatiuni la BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD- SocGen.

Exprimarea preturilor cu patru zecimale va aduce mai mult de lucru pentru traderi, pentru ca acestia vor fi nevoiti sa apese pe mai multe taste pentru a introduce un ordin de tranzactionare. "Va fi mai mult de tastat pentru noile preturi, dar nu suntem o piata atat de mare incat sa spunem ca asta ne va ingreuna munca," spune Pocorea.

Cu exceptia vacantelor dintre Craciun si Revelion, saptamana trecuta a fost singura din istoria Bursei cand nu s-au realizat tranzactii.

Vacantele de iarna ale Bursei au fost urmate de fiecare data de o saptamana de crestere puternica a preturilor, fapt pus pe seama starii de spirit cu care brokerii si investitorii veneau din vacanta. Brokerii nu exclud un fenomen similar in aceasta saptamana.

"Nu este exclus sa vedem cresteri semnificative ale preturilor. Mai degraba cred insa ca piata ar putea sa avanseze "pe nesimtite" cu 3-4% in primele zile. Pana la urma diferenta dintre 1,32 de lei si 1,35 de lei nu pare ceva semnificativ," spune Octavian Dragolea, directorul European Securities.

El spune ca cel mai greu va fi in primele zile pentru speculatori care pana acum profitau de pe urma diferentelor de pret de ordinul zecilor de lei, si care va trebui sa opereze acum cu diferente de ordinul fractiunilor de ban. In plus, ar putea aparea discutii la calculul comisioanelor de tranzactionare.

De exemplu, un pachet standard de 500 de actiuni Sofert Bacau, cotate saptamana trecuta la 77 lei vechi/actiune, va valora saptamana acesta 3 lei si 85 de bani, iar la un comision de 0,6% investitorul va avea de platit un comision de 2,7 bani, care va trebui rotunjit, in sus sau in jos.

La lansarea leului nou, la miezul noptii de joi spre vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca leul nou readuce moneda romaneasca la valori europene, demne de statutul de moneda convertibila. Evenimentul a fost organizat la initiativa Ziarului Financiar si a fost gazduit de BRD SocGen.

Isarescu a spus ca nu ii doreste leului viata lunga, ci o viata sanatoasa.

Festivitatea de lansare a leului nou a fost transmisa in direct de opt posturi de televiziune, audienta ridicandu-se la aproximativ un milion de telespectatori, dintre care jumatate au urmarit transmisiunea realizata de ProTV.

Liviu Chiru / Vlad Nicolaescu