Romanii primesc o noua lovitura financiara. O teapa ordinara, in stil mafiot, venita din Germania. MTS Leasing a dat faliment si si-a incheiat activitatea, iar cei care au fondat-o, doi germani (Theo si Mattthias Metzen-tata si fiu) au plecat din tara, ne-a declarat fostul director de marketing al MTS Leasing, Andreea Raclea.

“MTS a intrat in blocaj financiar”, a precizat Raclea. Cei 700 de oameni care au platit avansul pentru o casa in leasing de la MTS (de zeci si sute de mii de Euro fiecare) au ramas pagubiti, mai ales ca MTS nu lucra cu banci romanesti, iar platile se faceau direct la o banca din Germania. La un calcul simplu, rezulta pagube de cel putin 50 de milioane de Euro.

“Afacerea” MTS Leasing a dat faliment pentru toti clientii “primei societati de leasing imobiliar” de pe meleagurile mioritice, acolo unde in ultimii 15 ani s-au pus la cale tot felul de inginerii financiare, derulate prin banci, fonduri de investii, jocuri piramidale.

N-am invatat nimic din Caritas, FNI etc. In Romania, in orice moment se poate da o teapa financiara de acest tip.

Clientii MTS Leasing, care au achitat deja avans si rate - chiar inainte de inceperea lucrarilor la case – pentru proiectele de constructie, sunt noii pagubiti ai Romaniei. Ei au pierdut.

S-a spart gasca…

“MTS Leasing a intrat in blocaj financiar”, ne-a declarat Andreea Raclea, directorul de marketing al societatii germane.

De fapt se poate spune deja “fostul director de marketing”. “Sunt acasa. Nu mai am unde sa lucrez”, ne-a subliniat Andreea Raclea.

Potrivit sursei citate, nimeni nu mai poate raspunde intrebarilor formulate de clientii sau partenerii MTS Leasing, deoarece cei doi membri ai familiei Metzen din Germania (tata si fiu) nu se mai afla in Romania.

Directorul reprezentantei din Romania a MTS Leasing, Matthias Metzen, si directorul general MTS Leasing GmbH, dr. (doctor in tepe!) Theo Metzen, au plecat in tara lor de bastina. “In perioada imediat urmatoare se va institui o comisie de lichidatori, care vor stabili in mod clar pagubele si pagubitii, acestia urmand sa fie despagubiti”, mai spune fostul director de marketing al MTS Leasing.

Dar cine oare ii va despagubi pe acestia???

“Management prost al banilor”

Nu am putut sa-mi stapanesc mirarea la auzul acestor vesti. Incredibil! In Romania secolului XXI mai sunt posibile asemenea tepe. Cum a fost posibil?

“Ce pot sa spun. E vorba de managementul prost al banilor. Conducerea societatii era asigurata si de o echipa de romani, care probabil atunci cand s-au trezit cu atatia bani pe mana… Nu stiu. Era un sistem tare bine pus la punct. Nu stiu cum s-a intamplat”, ne-a precizat Andreea Raclea.

Aproximativ 700 de pagubiti

Publicitatea agresiva realizata de la infiintarea societatii, in 2003, a crescut numarul clientilor MTS Leasing la aproximativ 700. Cei mai multi dintre acestia au achitat avansul solicitat la semnarea contractului si – culmea tupeului – rate inainte de demararea lucrarilor de contructie.

Toti acesti bani s-au dus pe apa sambetei sau mai degraba in buzunarul domnilor Metzen.

Toate platile se efectuau inntr-un cont al Volksbank din Frankfurt. In acelasi timp, platile catre Romania se faceau din acelasi cont bancar.

Daca cumva numarul de clienti vi se pare mic, trebuie sa stiti ca valoarea unui proiect de constructie este substantiala. Cei mai multi clienti au achitat sute de mii de euro ca avans pentru contractile semnate.

Pe langa clientii care au ales sa-si construiasca o casa prin leasing imobiliar, au mai pierdut numeroase firme de constructii, care au realizat lucrari fara sa-si primeasca banii, si mai multe societati media, care au pus umarul la promovarea MTS Leasing, iar acum au ramas cu facturile neachitate.

Despre MTS Leasing

Site-ul societatii (www.mts-leasing.ro) functioneaza si in prezent. Iata descrierea societatii de leasing:

“MTS Leasing GmbH este o companie germana cu sediul in Kronberger Hang 4, 65824 Schwalbach, Germania, Registrul Comertului Koenigstein # HRB 6167, care functioneaza in Romania prin intermediul unui sistem de agentii autorizate.

MTS Leasing GmbH, se constituie intr-una dintre putinele institutii de pe piata romaneasca ce ofera un sistem rapid, complex, coerent si competitiv de finantare imobiliara. Oferta MTS Leasing GmbH reprezinta asadar o alternativa viabila si flexibila. Principalele caracteristici ale ofertei MTS Leasing GmbH sunt urmatoarele:

1. Oferim finantare pentru aproape orice tip de constructie: Constructii civile (apartamente, case, vile, hoteluri, cladiri de birouri); Constructii industriale (hale, depozite, fabrici).

2. Putem finanta in sistem leasing, pe langa valoarea constructiei, pe cea a terenului si pe cea a proiectului.”

Interesant este faptul ca din acest spatiu virtual, tepuitorii ranjesc catre fraierii tepuiti!