Pragul maxim de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) a fost majorat prin ordonanta de urgenta de catre Guvern la finalul saptamanii trecute, ceea ce i-a luat prin surprindere pe investitorii de la Bursa si a provocat o crestere accentuata a cotatiilor actiunilor SIF.

Conform ordonantei de urgenta, orice investitor va putea detine maximum 1% din capitalul unui SIF, fata de limita de 0,1% prevazuta pana acum in statutele SIF-urilor.

Actiunile SIF-urilor au urcat vineri cu aproape 4% in cateva minute inainte de a fi suspendate de la tranzactionare datorita comunicatului privind ridicarea pragului venit de la Ministerul de Finante.

Primele informatii privind ridicarea pragului au aparut pe piata inca de joi, SIF-urile castigand peste 7% in ultimele doua zile de tranzactionare ale saptamanii trecute.

Eliminarea sau macar majorarea pragului de detinere la SIF-uri era ceruta insistent de investitorii de pe piata de capital de mai multi ani si a fost de cateva ori la un pas de a fi adoptata.

Ordonanta a fost aprobata de Guvern la propunerea Ministerului de Finante, in ultima sedinta a mandatului, alaturi de alte aproximativ 200 de acte normative. Inca de la finalul saptamanii trecute, primul-ministru a anuntat ca isi va prezenta astazi demisia.

Unii dintre conducatorii SIF-urilor au criticat dur prevederile ordonantei de urgenta si graba cu care Guvernul a adoptat-o, in timp ce altii se declara de acord cu prevederile.

"Nu imi dau seama ce era asa de urgent in ridicarea pragului la SIF-uri, in conditiile problemelor create de inundatii. Prevederile erau oricum in discutie in Parlament.

Ministrul de finante are destule probleme pe care nu este in stare sa le rezolve, cum ar fi cota unica, dar vad ca e mai mult preocupat de SIF-uri", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.

"Cu pragul de 1% noi am fost de acord. Problema am supus-o si consultarii actionarilor, iar acestia au fost de asemenea de acord. Nu am putut adopta o asemenea prevedere in statut din cauza lipsei de cvorum. 1% mi se pare un procent rezonabil. Asta este si ceea ce convenisem cand am fost chemati la Parlament", spune Sorin Turtoescu, presedintele SIF Moldova.

Acesta a mai declarat ca societatea trimisese deja spre avizare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) un proiect de statut care prevedea un prag de 1%, dar CNVM nu si-a exprimat inca punctul de vedere.

Investitorii de la Bursa, care cereau de mai mult timp eliminarea sau majorarea pragului, spuneau ca actionariatul extrem de fragmentat al SIF-urilor, impus de pragul de 0,1%, nu permite actionarilor sa aiba un cuvant de spus in modul in care este administrat patrimoniul SIF-urilor, iar sefii SIF-urilor sunt imposibil de schimbat din functii.

Fiecare dintre cele cinci SIF-uri are in jur de 8 milioane de actionari, iar un grup de actionari care ar detine 20% si-ar putea impune astfel punctul de vedere privind modul in care SIF este administrata.

Pe de alta parte, conducerile SIF-urilor spuneau ca pragul impiedica preluarea SIF-urilor de catre marii investitori de la Bursa si ca SIF-urile au fost create pentru micii investitori, care nu au suficienti bani pentru a-si face un portofoliu diversificat.

Un pachet de 1% dintr-un SIF valoreaza in prezent pe Bursa in jur de 2 milioane de euro.

Brokerii spun ca se asteapta la cresteri importante pentru actiunile SIF in urmatoarea perioada, mai ales ca in conditiile ridicarii pragului, actionarilor le va fi mai usor sa schimbe conducerile societatilor.

"Asta este ceea ce astepta toata lumea la SIF-uri de mult timp. Este un element pozitiv, pentru ca va incepe procesul de preluare a SIF-urilor la Bursa, dupa ce in ultimii ani s-au concentrat pachetele de actiuni. Cred ca SIF-urile au perspective bune de crestere, mai ales ca va urma listarea BCR, care le va majora valoarea activului.

Evolutia actiunilor SIF va depinde insa si de starea generala a pietei, adica masura in care pe Bursa vor fi suficienti bani pentru a sustine cresterea", spune Claudiu Simulescu, directorul societatii de brokeraj Eastern Securities.

In plus, brokerii spun ca odata cu ridicarea pragului, pe piata actiunilor SIF vor intra puternic fondurile straine de investitii care nu cumparau pana acum actiuni SIF din cauza valorii mici a actiunilor pe care aveau voie sa le achizitioneze.

pe larg in Ziarul Financiar