Cu toate ca analistii au prezis ca acest an nu va aduce cresteri spectaculoase pentru producatorii de calculatoare, vanzarile la nivel mondial au crescut in cel de-al doilea trimestru cu 16,6%, cea mai mare crestere inregistrata in ultimii cinci ani, conform unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei IDC.

"O crestere de aproape 17 puncte procentuale este absolut uimitoare pentru piata mondiala de calculatoare", a afirmat Loren Loverde, director al IDC.

Cresterea vanzarilor in acest domeniu se datoreaza in primul rand faptului ca cererea la nivel mondial de calculatoare a crescut semnificativ, dar si razboiului preturilor practicate de producatorii de PC-uri, care a dus la scaderea constanta a costurilor computerelor, acestea devenind pe parcurs mai accesibile utilizatorilor, au explicat

analistii IDC.

In SUA cresterea vanzarilor de calculatorare, de 11,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a fost mai scazuta fata de cea inregistrata in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), unde procentul a ajuns la peste 20%, scrie presa internationala.

Producatorii de calculatoare din toata lumea au vandut aproximativ 46,6 milioane de calculatoare in cel de-al doilea trimestru al lui 2005, fata de 39,9 milioane in aceeasi perioada a anului trecut, conform studiului IDC.

Pe de alta parte, analistii companiei de cercetare Gartner sustin ca numarul total de PC-uri vandute in lume pe acest trimestru este de aproximativ 48,9 milioane, in crestere cu 6,3 milioane fata de anul trecut.

Diferenta dintre cifrele raportate de cele doua companii de cercetare a pietei se datoreaza faptului ca acestea utilizeaza sisteme de calcul diferite cu privire la vanzarile la nivel mondial de calculatoare, au precizat specialistii din domeniu.

Dintre cei mai mari producatori de calculatoare, locul intai dupa numarul de unitati vandute revine in continuare Dell. Compania a vandut anul acesta putin sub noua milioane de calculatoare, in crestere cu 23,7% fata de anul trecut cand a vandut doar 7,2 milioane de unitati, arata studiul IDC.

Dell a inregistrat si o crestere a cotei de piata de la 18,2% la 19,3% pe trimestrul al doilea al acestui an.

Hewlett-Packard ramane pe locul doi, inregistrand o crestere de 16,3% fata de trimestrul al doilea al anului fiscal trecut.

pe larg in Ziarul Financiar