Producatorul de vopsele Policolor Bucuresti va vinde aproximativ 15 hectare de teren cu cladirile aferente din zona de sud-est a Capitalei, valoarea acestora situand-se conform informatiilor din piata imobiliara la 7-8 milioane de euro.

Compania va incasa insa probabil mai putin deoarece dezafectarea cladirilor ar putea implica costuri importante pentru potentialii cumparatori.

Actiunile Policolor, listate la Bursa, au crescut cu peste 50% de la inceputul lunii, in conditiile in care investitorii se asteapta ca societatea sa raporteze un profit substantial in urma vanzarii terenului. Vanzarea va aduce companiei si lichiditati care ar putea fi utilizate pentru investitii sau distribuite actionarilor.

Compania detine in jur de 29 de hectare de teren, cele 15 hectare vandute fiind singurele pe care compania nu le utilizeaza pentru activitatea de productie.

Policolor este controlata de doua fonduri de investitii care au restructurat compania in ultimii ani pentru a pregati iesirea din afacere prin vanzarea catre un investitor strategic, iar vanzarea proprietatilor imobiliare pe care compania nu le foloseste este un nou pas pentru vanzarea companiei.

Conform ultimelor informatii existente pe piata, Romanian Investment Fund detine 39,4% din actiuni, iar Fondul Romano-American pentru investitii controleaza 33,2%. La finalul anului trecut a fost raportata ca actionar si Citibank Romania, rolul bancii fiind cel mai probabil de custode pentru un alt fond strain.

Actiunile companieii au incheiat sedinta bursiera de ieri la 1,53 lei/actiune, fata de 1 leu/actiune cat erau cotate la finalul lunii trecute. Valoarea companiei la Bursa a atins astfel 30,6 milioane de euro.

Mai multe dintre companiile romanesti au inceput sa vanda in ultimii ani din proprietatile imobiliare pe care le detin pentru a-si finanta investitiile in activiatea de baza.

Upet Targoviste, de exemplu, a vandut mai multe terenuri intentionand sa se mute in afara orasului pe un teren mai ieftin, banii pe care ii va obtine astfel urmand sa fie folositi pentru retehnologizare.

Grecii de la compania de panificatie Loulis au decis anul acesta sa vanda terenurile si cladirile fostei fabrici de paine Titan, dezafectata de mai multi ani, un investitor spaniol urmand sa construiasca un complex rezidential.

Terenurile pe care Policolor vrea sa le vanda insumeaza putin peste 147.000 de metri patrati, pe acestea aflandu-se cladiri in suprafata totala aproape 39.000 de metri patrati, terenurile fiind situate in apropierea Autostrazii Bucuresti-Constanta.

Pretul pe metrul patrat de teren in zona de est a Capitalei, in apropierea Autostrazii Bucuresti-Constanta incepe, potrivit informatiilor din piata la 25-30 euro in zonele de la limita orasului si creste pana la 50-60 euro in zonele din interiorul orasului, cum este cazul platformei Policolor.

Cu platforme industriale de anvergura precum Policolor sau Acumulatorul, zona de est a Capitalei a fost ocolita pana acum de investitori, avand in vedere specificul industrial puternic poluator din zona.

Analistii cred ca estul ar putea atrage in urmatoarea perioada investitii importante mai ales in ceea ce priveste proiectele industriale sau comerciale.

Chiar daca sunt disponibile terenuri cu suprafete mari, imobilele existente in aceste zone nu pot fi convertite in depozite sau spatii comerciale deoarece au fost construite dupa standarde care nu mai sunt actuale.

Aparitia autostrazii Bucuresti-Constanta va determina, spun jucatorii din piata imobiliara, o crestere a preturilor terenurilor din zona de est a Capitalei, mai ales ca pana acum cele mai cautate zone pentru investitii in spatii industriale au fost nordul si vestul orasului.

Compania a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere de peste 4 ori a profitului net comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul unei majorari cu circa 30% a cifrei de afaceri. Castigurile au provenit insa exclusiv din activitatea financiara, compania inregistrand o pierdere operationala nesemnificativa.

Vlad Nicolaescu / Ionut Bonoiu