La o luna dupa ce ministrul finantelor a abandonat discutia privind majorarea TVA de la 19% la 22% incepand de la 1 ianuarie 2006, presedintele Traian Basescu afirma ca va sustine un asemenea proiect daca guvernul reduce in paralel contributiile de securitate sociala.

"Romania va trebui sa-si asigure surse suplimentare la bugetul de stat in perspectiva aderarii in 2007, care va costa peste un miliard de euro in primul an.

Aceasta inseamna ca majorarea TVA este inevitabila", a declarat presedintele, citat de agentia Bloomberg, in cadrul unei intalniri cu presa straina, desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute.

El s-a aratat preocupat de nivelul ridicat al contributiilor sociale pe care angajatorii sunt obligati sa le plateasca pentru salariatii lor, considerand ca majorarea TVA ar fi o solutie care sa permita bugetului reducerea contributiilor respective.

Propusa de FMI inca din luna februarie pentru cresterea incasarilor bugetare, dar respinsa vehement de guvern la vremea respectiva, majorarea TVA a fost invocata pentru prima oara oficial de ministrul finantelor, Ionut Popescu, pe 22 iunie, intr-o declaratie care a atras imediat protestele mediilor de afaceri, in timp ce PD si PNL s-au

grabit sa faca pasul la ofsaid.

De fapt, declaratia ministrului Popescu nu facea decat sa pregateasca terenul pentru un angajament asumat de guvernul Tariceanu in cadrul discutiilor cu misiunea Fondului, aflata atunci la Bucuresti.

Desi inscrisa initial in memorandumul de politici economice care urma sa fie supus aprobarii board-ului FMI, majorarea TVA a fost "stearsa cu picul" peste noapte, din cauza lipsei sustinerii politice.

Acum ca presedintele Basescu se arata de acord ca nivelul TVA sa creasca, problema sprijinului politic ar putea fi mult mai usor rezolvata.

De la declaratia din 22 iunie, Ionut Popescu s-a ferit sa mai pomeneasca ceva despre majorarea TVA, desi sustinea ca lucreaza la o strategie fiscala pe urmatorii trei ani.

El s-a limitat la a da drept certa reducerea contributiilor sociale, fara a mentiona ca o astfel de masura nu ar putea fi suportata de buget in lipsa majorarii TVA.

Atat timp cat numele sau este vehiculat constant pe lista ministrilor care ar urma sa fie remaniati, eventualele sale afirmatii ar putea avea mai putina credibilitate, insa situatia este cu totul diferita atunci cand presedintele Basescu spune ca va sustine majorarea TVA, desigur, in contrapartida cu scaderea contributiilor sociale.

Recent, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a trecut in tabara sustinatorilor acestei masuri, afirmand ca ar fi o solutie eficienta, pentru ca bugetul ar scoate bani repede, iar efectele ar putea fi usor comensurate.

Isarescu a sugerat ca nici nu prea exista alternative, explicand ca FMI o promoveaza tocmai pentru ca este o masura simpla, eficienta si cu efect de restrangere a cererii de consum, binevenit in perioada actuala.

"Diagnosticul a fost pus: guvernul are nevoie de resurse suplimentare pentru a duce veniturile bugetare la peste 30% din PIB. Unde le va gasi?", s-a intrebat retoric Isarescu.

pe larg in Ziarul Financiar