In urma scandalului declansat de gafa autoritatilor romane, care l-au lasat sa fuga din tara pe Franmtisek Priplata, sefii Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) au dispus o ancheta pentru a se stabili modul prin care cehul a reusit sa treaca granita fara sa fie deranjat de nimeni.

Conform unui comunicat emis de catre IGPF, din primele cercetari a rezultat ca cehul Franmtisek Priplata nu a tranzitat legal frontiera romana.

Anchetatorii au facut ample verificari la toate punctele de trecere a frontierei, ajungand la concluzia ca Priplata nu a putut iesi legal din Romania. Asadar, politistii de frontiera romani presupun ca acesta a trecut granita in mod fraudulos.

In acest caz se contureaza doua variante posibile: Franmtisek a trecut fie prin punctul de control (cu documente de calatorie false, falsificate sau prin substituire de persoana), fie pe la "frontiera verde", ajutat de o calauza care cunostea foarte bine zona respectiva.

Anchetatorii IGPF incearca sa stabileasca daca fuga lui Priplata ar fi fost favorizata de neglijenta cadrelor politiei de frontiera, prin nerespectarea metodologiei de lucru, situatie in care vinovatii urmeaza sa fie sanctionati.