„O intriga cu specific romanesc“. Aceasta este concluzia presei franceze privind rapirea din Irak, o farsa dintr-o adevarata „industrie mafiota, teleghidata“.

Editia de ieri a revistei „Le Nouvel Observateur“ reda rezultatele unei anchete privind rapirea, captivitatea si eliberarea ziaristilor Florence Aubenas, Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci.

Articolul dezvaluie, intre altele, ca bataia la care a fost supus Ohanesian nu se datora vreunei tentative de infruntare, ci faptului ca jurnalistul nu reusea sa pronunte in araba 99, numarul sau de identificare.

Marie-Jeanne, „sotia“ lui Munaf

In continuarea dezvaluirilor cu iz picant, revista afirma ca teama de viol a determinat-o pe Marie-Jeanne sa se prezinte ca sotia lui Mohammad Munaf.

De altfel, acesta nu e mentionat ca o figura de seama in jocul rapirii. In schimb, Omar Hayssam este descris ca principalul pion.

„Avea nevoie de o lovitura: daca ii aducea in viata, beneficia poate de blindete din partea autoritatilor“, afirma „Le Nouvel Observateur“.

Intelegerea cu Abu Sahar, irakianul la care a apelat Hayssam, numit „The Boss“ si descris ca un „specialist in rapiri „la cheie“, era sa ii elibereze pe ostatici dupa 5 zile.

Arestarea lui Omar a schimbat insa datele. Amintindu-si ca si Romania are soldati in Irak, „The Boss“ a decis sa treaca la o rapire adevarata, cu revendicari politice.

Aici rezida si explicatia privind eliberarea mai tirzie a lui Aubenas, caci rapirea romanilor nu fusese prevazuta si Abu Sahar trebuia sa incheie rapid cazul acestora.

Asa ca legatura cu francezii a fost reluata abia la sfirsitul lunii mai. Se pare ca, la despartirea de Aubenas, seful i-ar fi spus: „Data viitoare cind vii in Irak, telefoneaza-mi. Organizam o falsa rapire si facem fifty-fifty“.

Ohanesian confirma

Ovidiu Ohanesian ne-a confirmat ieri ca lua bataie si pentru faptul ca nu putea pronunta in araba 99 si ca Munaf a fost cel care a avut initiativa de a o prezenta pe Marie-Jeanne rapitorilor ca fiind „sotia lui ascunsa“, pentru a o proteja.

„Precautia oricum a fost inutila, pentru ca din prima clipa am primit asigurari ca Marie-Jeanne va fi tratata cu tot respectul“, spune Ohanesian.

In schimb, el considera ca eliberarea tirzie a lui Aubenas nu s-a datorat faptului ca trebuia mai intii re-zolvata problema cu romanii: „Aubenas era de trei luni rapita si francezii n-au fost in stare sa stabileasca un contact. Luni in sir au ratat negocierile pentru ca au fost aroganti“.