Banca Nationala a trecut formal din aceasta luna la strategia de tintire directa a inflatiei, a afirmat viceguvernatorul Cristian Popa, intr-un interviu acordat Agentiei Reuters.

Adevarata borna in politica monetara a BNR, trecerea la acest regim a fost anuntata cu doi ani in urma, fiind considerata arma cea mai puternica in lupta impotriva inflatiei. Ungaria, Polonia si Cehia o folosesc de cativa ani.

Noua strategie presupune asumarea publica fara echivoc de catre banca centrala a angajamentului privind mentinerea stabilitatii preturilor, folosind din ce in ce mai mult dobanda ca instrument de politica monetara, iar obiectivele de curs de schimb devenind subordonate celui de inflatie.

Desi strategia se bazeaza in mare masura pe transparenta si comunicare, BNR nu a facut inca un anunt oficial destinat publicului romanesc. Reprezentantii bancii centrale nu au putut fi contactati de ZF pentru precizari.

Cristian Popa a mai declarat ca in cursul acestei luni va fi publicat primul raport trimestrial asupra inflatiei, care va explica evolutia preturilor in primele trei luni din acest an si perspectivele pentru perioada ulterioara.

Probabil ca trecerea la tintirea directa a inflatiei va fi anuntata intr-un cadru mai larg de-abia in momentul aparitiei raportului pe trimestrul I 2005. Initial, raportul respectiv era prevazut sa apara in iulie.

Care este rolul acestui raport in noua strategie a BNR?

Viceguvernatorul spune ca documentul va face politica monetara mai predictibila si mai transparenta, datorita prognozelor de inflatie emise de fiecare data pe opt trimestre in avans, alaturi de o analiza care va prezenta un sumar al perspectivelor pozitive, dar si al riscurilor care pot

influenta evolutia preturilor in perioada acoperita de prognoza. Astfel, este posibil ca tocmai dificultatea prognozelor sa fi dus la intarzierea raportului.

Cresterea transparentei ar urma sa fie realizata si prin publicarea calendarului sedintelor Consiliului de politica monetara al BNR, ceea ce inseamna ca piata va sti cand se poate astepta la decizii privind in special dobanda.

In cateva cuvinte, "tintirea inflatiei" inseamna ca BNR isi stabileste drept obiectiv dominant directionarea inflatiei spre un nivel cat mai scazut si prestabilit; ca dispune de independenta operationala necesara pentru a-l indeplini, de instrumentele necesare, precum si de un model macroeconomic perfectionat

pentru previziuni, care sa ii permita sa anticipeze cu un grad cat mai mare de precizie evolutia inflatiei intr-un orizont de timp de pana la doi ani.

De asemenea, conform teoriei, trecerea la aceasta strategie ar insemna ca BNR sa lase cel putin in plan secund obiective precum cursul de schimb, cresterea economica sau deficitul extern, acestea putand fi luate in calcul numai in mod indirect, in masura in care influenteaza inflatia viitoare.

Cu toate acestea, viceguvernatorul Cristian Popa a declarat ca Banca Nationala va mentine regimul de "flotare controlata" a cursului de schimb pentru inca cel putin cativa ani. El a reafirmat ca BNR nu are un anumit nivel sau interval preferat pentru cursul leului.

In acelasi timp, guvernatorul Mugur Isarescu spunea recent ca BNR nu poate ignora cresterea deficitului de cont curent.

pe larg in Ziarul Financiar