Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat majorarea de la 7,9% la 8,5% a dobanzii la care banca centrala atrage depozite pe o luna de la bancile comerciale. BNR se pregateste astfel sa absoarba mai multe lichiditati pentru a face fata presiunilor inflationiste pe termen scurt pe care le anticipeaza.

Banca Nationala a Romaniei ajunge astfel sa ofere o dobanda mult mai buna la depozitele pe o luna decat bancile comerciale, care platesc clientilor in jur de 7%, nivel care risca sa nu acopere inflatia. Ca urmare, decizia BNR ar putea da un impuls de incurajare a economisirii.

"Bancile comerciale ar putea majora usor dobanzile la depozitele in lei ca raspuns la cresterea dobanzii la depozitele atrase de BNR.

Intentia bancii centrale ar putea fi si aceea de a mentine dobanzile real pozitive, avand in vedere perspectiva cresterii tintei de inflatie pentru anul viitor in conditiile majorarii TVA si cresterii in continuare a preturilor administrate", comenteaza Mihail Ion, seful departamentului de cercetare din Trezoreria Raiffeisen

Bank.

El spune ca rata economisirii in produsul intern brut a scazut la 9,4% in primul trimestru al acestui an, reprezentand cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, ceea ce reflecta cresterea deficitului de cont curent.

In paralel cu majorarea dobanzii de sterilizare, BNR a renuntat la asa-numita dobanda de politica monetara, pe care a introdus-o in luna februarie a acestui an pentru a indica nivelul maxim de dobanda la care ar atrage lichiditati de pe piata monetara, dar care a devenit complet nesemnificativa pentru jucatori in conditiile in care

dobanda folosita in operatiuni era din ce in ce mai scazuta. Incepand din aprilie, dobanda respectiva a ramas suspendata la un nivel de 12,5% pe an, indicand deja o prudenta crescuta a BNR legata de riscurile de inflatie, in timp ce dobanda folosita pe piata a coborat chiar sub 7% pe an.

Deciziile referitoare la dobanzi survin in contextul in care Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat in sedinta sa de luni trecerea oficiala la strategia de tintire directa a inflatiei, o data cu aprobarea primului raport trimestrial privind evolutia preturilor in primele trei luni ale acestui an.

Viziunea bancii centrale asupra evolutiei inflatiei pe parcursul urmatoarelor opt trimestre urmeaza a fi prezentata publicului pe 15 august. Cert este ca Banca Nationala se asteapta la cresteri de preturi in perioada urmatoare.

"Avand in vedere anticiparea manifestarii unor presiuni inflationiste pe termen scurt, dar si necesitatea minimizarii riscului de amplificare a intrarilor de capital cu potential volatil, Consiliul de Administratie al BNR considera ca este necesara mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare", se spune intr-un

comunicat al BNR. Adica banca centrala incearca sa tina inflatia in frau, majorand dobanda de sterilizare, insa doar cu foarte putin, pentru a nu stimula interesul capitalurilor speculative.

Ce efecte practice ar putea avea deciziile BNR in perioada urmatoare?

"Pentru piata cel mai important este ca rata dobanzii de sterilizare creste, ceea ce poate reprezenta un semnal de strangere a politicii monetare in fata presiunilor inflationiste", comenteaza Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Romania.

El apreciaza insa ca majorarea este nesemnificativa pentru investitorii straini si ca atare decizia nu ar fi de natura sa atraga intrari de valuta peste cele care preseaza deja in sensul scaderii cursului de peste cinci saptamani.

Mihail Ion crede ca efectul deciziilor BNR la nivelul deficitului de cont curent este ambiguu, in conditiile in care posibila imbunatatire a inclinatiei spre economisire ar induce o temperare a cresterii dezechilibrului.

pe larg in Ziarul Financiar