Activul net unitar al societatilor de investitii financiare (SIF), adica pretul "contabil" al actiunilor SIF, a crescut cu 9 pana la 15% ca urmare a aplicarii unei noi modalitati de calcul impusa de CNVM, arata datele publicate de patru din cele cinci SIF-uri la sfarsitul saptamanii trecute.

In urma reevaluarii, valoarea pachetului de actiuni BRD, care reprezinta cea mai importanta componenta a portofoliului SIF-urilor, s-a majorat cu 40%.

Activul net unitar ajunge astfel iarasi mai mare decat pretul de piata al actiunilor, format la Bursa, dupa ce ajunsese sa fie depasit ca urmare a cresterii puternice a actiunilor SIF dupa anuntul majorarii pragului de detinere de la 0,1% la 1%.

Activul net unitar a fost aproape mereu mai mare decat pretul de piata, aceasta diferenta fiind unul dintre motivele pentru cresterea continua a SIF-urilor la Bursa de-a lungul timpului. Spre exemplu, la inceputul anului, existau diferente de 1.000 - 2.000 de lei intre activul net unitar si pretul de piata.

Dintre cele patru SIF-uri care au raportat la sfarsitul saptamanii trecute situatia activului la data de 5 august, cea mai importanta crestere a inregistrat-o SIF Moldova, al carei activ net s-a majorat cu 14,7%, in timp ce in cazul SIF Transilvania, cresterea de activ a fost de doar 9%.

Astfel, fiecare dintre cele patru SIF-uri care au raportat cresterea activelor a castigat cate 30 mil. euro, cresterea totala fiind de peste 110 mil. euro. Cum si pentru SIF Muntenia, care nu a publicat activul net unitar, este valabil calculul, valoarea "scriptica" a SIF-urilor a urcat cu peste 140 milioane de euro ca urmare a reevaluarii actiunilor BRD in portofoliul lor.

Aceasta crestere se explica prin aplicarea incepand cu 1 iulie a noului regulament al CNVM privind calculul activelor SIF-urilor. Acesta prevede ca, pentru societatile listate la care SIF-urile detin participatii, la calculul valorii pachetului de actiuni in portofoliul SIF nu se mai ia in considerare pretul mediu pe ultimele 12 luni, ci cotatia medie din ultimele 90 de zile de tranzactionare.

In cazul in care o societate opereaza majorari de capital se ia in considerare pretul mediu de dupa majorare.

"In mod normal, aceasta reevaluare a activului net al SIF-urilor ar trebui sa se reflecte in piata printr-o evolutie pozitiva a cotatiilor. De asemenea, teoretic, cele mai subevaluate titluri (adica cele cu diferente mari intre activul net unitar si pretul de piata - n.red.

) ar trebui sa creasca mai mult, insa evolutia acestora depinde si structura actionariatului", a spus Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital.

Participatiile la BRD-SocGen, a doua banca din sistem, sunt in prezent cele mai valoroase componente din portofoliile SIF-urilor.

Pachetul de 5% din actiunile BRD, pe care toate cele cinci SIF-uri il au in portofoliu, valoreaza circa 400 de milioane de lei (115 milioane de euro) si reprezinta intre 35 si 45% din activul total al fiecarei societati. Pentru aceste participatii, fiecare dintre SIF-uri a incasat in acest an dividende in valoare de peste 2,4 milioane de euro.

Pe langa actiunile BRD, SIF-urile mai au in portofoliu cate 6% din actiunile BCR, cea mai mare banca din sistem, care insa nefiind listata este evaluata la valoarea contabila.

Brokerii spun ca o eventuala listare a BCR la Bursa ar majora valoarea participatiei la BCR de circa patru ori si ar conduce la o crestere a activului SIF-urilor cu pana la 40%.

La Bursa, SIF-urile au castigat in medie 32% in ultima luna, dupa majorarea prin ordonanta de guvern a pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1%.

Cu toate acestea, dupa ultima reevaluare a portofoliului, SIF-urile sunt din nou subevaluate pe piata. Astfel, in cazul SIF Moldova, valoarea unitara a activului net este de aproape 1,5 lei, iar ultima cotatie din piata a fost vineri de 1,46 lei/actiune.

Aceeasi situatie si in cazul SIF Transilvania, pentru care pretul din piata este cu circa 0,04 lei mai mic decat valoarea unitara a activului net.

Cele mai subevaluate sunt insa titlurile SIF Oltenia, cotate in piata la 1,69 lei/actiune, in timp ce activul net unitar este de aproape 1,93 lei.

De fapt, SIF Oltenia are cea mai mare valoare a activului net unitar dintre toate cele cinci societati de investitii financiare, aceasta datorandu-se, in primul rand, ponderii mai mari pe care o detin actiunile listate in portofoliul societatii.

Pe termen mediu, analistii se asteapta la evolutii bune din partea SIF-urilor, in conditiile in care tot mai multi investitori mari s-ar putea arata interesati de a achizitiona actiuni la aceste societati.

Majorarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1% face ca SIF-urile sa devina interesante si pentru investitorii straini, care nu cumparau pana acum actiuni la aceste societati din cauza valorii prea mici pe care puteau s-o investeasca.

Prima parte a anului a fost buna pentru SIF-uri si din punctul de vedere al rezultatelor financiare. In primele sase luni, cele cinci societati au obtinut profituri care insumeaza aproape 60 de milioane de euro.