Dupa ce l-a stresat aproape opt luni, timp in care s-au contrazis public de mai multe ori, dupa ce l-a dat afara din guvern, ex-ministrul de finante Ionut Popescu continua sa fie o preocupare importanta a premierului Tariceanu.

Recenta declaratie a lui Popescu, intr-un interviu difuzat pe Radio Mix, ca ar fi fost schimbat din functie din cauza ca a deranjat persoane importante din sistemul vamal, l-a iritat rau pe premierul Calin Popescu Tariceanu.

La Sinaia, unde se afla impreuna cu liderii liberali, Tariceanu a sustinut o conferinta de presa in care a afirmat ca va face publice motivele pentru care l-a demis pe Popescu. "Nu mi-a placut sa fac circ si sa vorbesc de motivele schimbarii fiecarui ministru.

Acum ma simt insa dezlegat sa mai tac, pentru ca mi se par grave afirmatiile lui Ionut Popescu in privinta schimbarii sale de la Ministerul Finantelor", a spus Tariceanu.

Vamesii, autorii morali ai demiterii lui Ionut Popescu

"Eu inclin sa cred ca schimbarea mea a avut legatura si cu faptul ca eu anuntasem ca doresc sa efectuez niste schimbari in ceea ce priveste Vama. Or, acolo este o zona foarte delicata, iar ca subordonare este destul de alambicata. Desi Vama este in subordinea MFP (Ministerul Finantelor Publice, n.red.), numirea sefului Vamii o face primul-ministru.

Ministrul finantelor nu-l poate schimba pe seful Vamilor, ci doar primul-ministru. Si atunci, probabil anumiti oameni, pentru ca au simtit ca ar putea fi atinsi la pusculita, s-au mobilizat", a afirmat Popescu in interviul radiofonic.

"Daca el considera ca a fost schimbat de vamesi, este problema lui, dar nu stiu cum se face, practic, acest lucru", a replicat, sambata, Tariceanu. El a spus ca exista probleme in vama, dar a negat ca ar fi avut vreo discutie cu Ionut Popescu despre vamesi.

"Am sa ma simt obligat, dar nu astazi, sa spun cateva dintre motivele care au stat la baza schimbarii lui Ionut Popescu, pentru ca nu este normal ca el sa invoce schimbarea din cauza unor probleme pe care el le vede la vama", a amenintat premierul.

S-a rupt lantul de iubire

Ionut Popescu nu s-a numarat niciodata printre favoritii premierului, postul de ministru de finante fiind obtinut datorita influentei lui Theodor Stolojan, spun surse din PNL. La nici o luna dupa numire, Popescu s-a dovedit un "rebel", calcand fara mila bataturile seniorilor liberali si enervandu-l pe Tariceanu.

La sfarsitul lunii ianuarie, Ionut Popescu ameninta ca isi da demisia pentru ca liberalul Dan Radu Rusanu i-a impus anumiti oameni in functia de secretar de stat. Popescu a fost deranjat de aceste presiuni si a amenintat ca demisioneaza.

A intrat in conflict cu Codrut Seres din cauza ordonantei de convertire a datoriilor Rompetrol, cu care ministrul industriilor nu a fost de acord si nu a beneficiat nici un moment de sprijinul politic pe care PNL trebuia sa i-l acorde.

Cel mai grav conflict public cu premierul l-a avut din cauza "ordonantei Tractorul". El a refuzat sa semneze o ordonanta facuta de Tariceanu, dupa o vizita la Uzina "Tractorul" din Brasov.

La inceputul lui august, Popescu a declarat, din nou, ca nu exclude o eventuala demisie din functie, in cazul in care i se va forta mana pentru a semna ordonanta privind sprijinirea, cu 100 de miliarde lei vechi, a producatorilor agricoli pentru achizitia de tractoare.

Popescu a spus ca ordonanta ar fi, in fapt, o modalitate de sprijinire a Uzinei Tractorul Brasov si a precizat ca nu este de acord cu acest demers, mai ales ca fabrica brasoveana a primit, de-a lungul timpului, numeroase ajutoare din partea statului.

Ultimul semnal clar ca i se pregateste debarcarea i-a fost dat de colegii de partid, pe problema majorarii TVA. Propunerea de majorare a TVA a fost lansata de Popescu la sfarsitul lunii iunie. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat imediat ca partidul nici nu se gandeste la modificarea taxei.

Dupa scurta vreme, Ionut Popescu a fost inlocuit in functie de Sebastian Vladescu, prieten apropiat al prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu.

Meciul dintre Popescu si Tariceanu nu s-a incheiat insa si promite inca multe serii de declaratii din partea ambilor combatanti.