Un player de muzica digitala performant poate stoca aproximativ 10.000 de melodii, de zece ori mai mult fata de cele 1.000 care puteau fi "inghesuite" pe acest gen de aparate in urma cu cativa ani.

Daca ritmul de evolutie al tehnologiei se va pastra - si n-avem nici un motiv sa credem ca nu va fi asa - a identifica melodia preferata pe playerul personal ar putea sa devina mai dificil decat gasirea unui ac in carul cu fan.

Una din companiile care au inceput sa caute o solutie de viitor pentru organizarea fisierelor multimedia este producatorul IT Sun Microsystems, scrie publicatia Investor''s Business Daily.

"Imaginati-va un iPod cu un milion de melodii pe el", a spus Paul Lamere, cercetator al companiei Sun. "Sa cauti printre un milion de melodii... N-ai nici o sansa sa gasesti ce vrei. Iar sa rulezi melodiile la intamplare inseamna, iar, sa n-ajungi niciodata sa asculti ce vrei".

Lamere lucreaza la un proiect prin care se incearca studierea liniei melodice a unui cantec, pentru ca datele respective sa foloseasca apoi la gasirea unei melodii asemanatoare sau diferite, in functie de starea de spirit a celui care asculta.

De pilda, analizand tempoul, acustica si ritmul melodic ale unui fragment muzical al rapper-ului Eminem, computerul ar putea apoi sa recomande o melodie a "urmasului" lui Eminem, 50 Cent, scrie Investor''s Business Daily.

Sun mai are doua proiecte asemanatoare in derulare, unul care studiaza modalitati de cautare in inregistrari audio, in timp ce in celalalt este vorba de un software care organizeaza automat fisierele text in categorii, in functie de continutul documentelor.

Cautarea in inregistrari audio nu ar fi propriu-zis un software de recunoastere a vocii, au precizat oficialii Sun. In loc sa-si cheltuiasca intreaga putere de procesare pentru a reusi sa recunoasca cu exactitate fiecare cuvant rostit, computerul trece in revista mai multe variante a ceea ce ar fi putut spune vorbitorul.

Rezultatul este un document ceva mai mare, insa cum capacitatea de stocare nu mai este o problema in prezent, iar computerele pot cauta cu usurinta in texte oricat de mari, aceasta poate fi o rezolvare rezonabila, comenteaza publicatia citata.

Noul software ar putea fi folosit in diverse domenii, au explicat specialistii de la Sun.

De pilda, reporterii de stiri ar putea naviga cu rapiditate la cele mai interesante pasaje ale discursului unui politician, iar analistii vor putea asculta ideile principale ale unei conferinte de anuntare a rezultatelor financiare ale unei firme cu mult timp inainte ca datele sa fie transcrise.

pe larg in Ziarul Financiar