Ministerul Justitiei a declansat o ampla campanie de monitorizare si supraveghere atenta a ziaristilor incomozi care au ca domeniu de activitate Justitia.

Surse confidentiale ale ziarului ZIUA (dar extrem de credibile), din cadrul Ministerului Justitiei, ne-au informat ca principalii vizati sunt ziaristii si sefi de gazeta incomozi, care, prin articolele publicate, au deranjat actuala conducere a Ministerului Justitiei. De asemenea, aceleasi surse sustin ca intreaga operatiune este orchestrata de Flavius Craznic.

Actualul consilier al ministrului Justitiei, care de altfel are o vasta experienta in acest domeniu, inca din perioada in care acesta era procuror. De asemenea, surse din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) ne-au confirmat operatiunea pusa la cale de conducerea Ministerului Justitiei.

De campania de monitorizare si supraveghere a ziaristilor incomozi se ocupa Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA), actuala Directie Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA), din cadrul Ministerului Justitiei.

Numai ca de aceasta operatiune se pare ca nu este strain nici chestorul Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Practic, doua servicii ministeriale aflate sub directa coordonare a ministrilor.

Rapoarte depuse la MJ

Astfel, ziaristii incomozi, a caror opinie deranjeaza se afla sub o atenta supraveghere, fiindu-le monitorizate atat intalnirile cat si convorbirile pe care acestia le au cu diversi procurori, judecatori sau alti angajati ai Ministerului Justitiei sau Ministerului Public.

Mai mult, aceleasi surse confidentiale care activeaza in cadrul serviciilor secrete motiv pentru care nu le putem denunta, ne-au informat ca telefoanele anumitor sefi de gazete si sefi de departamente ar fi interceptate.

Cert este ca diabolicul plan a inceput deja sa fie pus in aplicare. Dovada este ca ieri, potrivit surselor ziarului ZIUA, la conducerea Ministerului Justitiei a fost depus un amplu raport de monitorizare a anumitor ziaristi, prezentat de SIPA. Un raport din lunga serie ce va urma pe aceasta tema.

Cert este ca in acest raport apar foarte multe informatii despre ziaristii de investigatii care au ca domeniu Justitia. De asemenea, conducerea Ministerului Justitiei a aflat si numele persoanelor din cadrul institutiei sau a Ministerului Public cu care jurnalistii se intalnesc si cu care au relatii mai stranse.

Monitorizarea se face pe ore, fiind prezentat exact ce au facut ziaristii, cu cine s-au intalnit si chiar si ce au vorbit. Totodata, dosarul este completat cu facsimile in care apar articolele publicate de fiecare dintre jurnalistii supravegheati.

O practica murdara si pur securista, pe care ZIUA o dezvaluie in premiera. Din aceste motive, actuala putere ar trebui sa ceara ca aceste rapoarte de monitorizare a ziaristilor sa fie facute publice, pentru a nu fi banuita ca le foloseste in scopuri oculte, la fel ca in vechiul regim.

SIPA - politie politica

Grav este ca operatiunea de filare a jurnalistilor incomozi si a sefilor de gazete este pusa in practica de SIPA. Un serviciu hulit in mandatului fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, dar care iata ca astazi se intoarce la vechile obiceiuri.

Mai exact un serviciu despre care s-a anuntat cu surle si trambite ca va fi reformat din temelii si ca va urmari doar cresterea integritatii si rezistentei la coruptie a magistratilor. Un serviciu in care activeaza inca multi dintre fostii securisti si care isi pastreaza in continuare imaginea patata si care dovedeste din nou in aceste momente ca nu face altceva decat politie politica.

SIPA a fost implicata de-a lungul anilor in ample scandaluri. Cel mai recent l-a avut in prim plan chiar pe ministrul Justitiei, SIPA fiind banuit ca ar fi incercat compromiterea Monicai Macovei. Cert este ca vechiurile obiceiuri s-au pastrat, cu toate ca numele serviciului a fost schimbat.

Practic o reforma adevarata era greu de realizat, daca tinem cont de faptul ca ani buni SIPA a fost condus de un fost securist. Marian Ureche. Un personaj care a desfasurat activitati de politie politica in anii '65-'87, lucru confirmat inclusiv de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Un personaj demascat in anul 2001, chiar in paginile ziarului ZIUA.

Un an mai tarziu, in 2002, s-a aflat faptul ca Ureche a fost una dintre persoanele care l-au tinut sub supraveghere pe ilustrul filosof si istoric al religiilor Petru Culianu. Acestea sunt doar doua dintre exemplele ce dovedesc practicile securiste ale SIPA. Numarul lor este evident mai mare, putand fi insirate pe pagini intregi de ziare.

"Vulpea" si santajul

Cert este ca operatiunea de monitorizare si supraveghere a ziaristilor incomozi este una de amploare. Si asta daca tinem cont de faptul ca alaturi de SIPA la aceasta campanie participa unul dintre cele mai controversate si periculoase personaje din Romania.

Chestorul Virgil Ardelean, zis "Vulpea", seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Un personaj care a reusit sa reziste ani buni intr-o pozitie importanta si care sperie in continuare multi dintre demnitarii tarii cu secretele pe care le detine.

Un nume care a fost implicat in cele mai controversate scandaluiri si care nu a ezitat sa recurga chiar la santajul politic.

Nu de mult, mai multe surse ale ZIUA au precizat ca "Vulpea" este cel se afla in spatele scandalului stenogramelor si a aparitiei acestora in presa. Astfel, conform acelor surse, la sfarsitul anului trecut, Ardelean a reusit sa puna mana pe inregistrari, prin intermediul unei subordonate a secretarului executiv al PSD, Dorin Mihailescu.

Si le-a folosit in interes propriu, pentru a se mentine la conducerea serviciului secret din Ministerul de Interne, pastrand o parte din stenogramele pe care a pus mana.

Scandalul stenogramelor a fost ultima actiune a chestorului. Biografia sa este insa plina cu asemenea practici. Dosarele fabricate de "Vulpea" oamenilor politici, oamenilor de afaceri, colegilor sai sau infractorilor de joasa speta vorbesc de la sine. ZIUA a prezentat de curand rechizitoriul lui Ardelean.

Un intreg dosar care arata implicarea acestuia in cazuri celebre precum. "Caritas", mineriada din 1999, dosarul Sintofarm - in care "Vulpea" l-a acoperit cu succes pe generalul Toma Zaharia, cunoscut mai mult sub numele de Generalul Heroina -, sau ascultarea telefoanelor agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS, sunt doar cateva dintre "bubele" "Vulpii".

Iata ca acum chestorul Virgil Ardelean si-a dat mana cu SIPA si, sub coordonarea consilierului Flavius Craznic, se ocupa de monitorizarea si supravegherea ziaristilor si sefilor de gazeta incomozi. Adica, fac ceea ce stiu mai bine: politie politica.