De cele mai multe ori, in viata de zi cu zi, se pune mai mult accent pe aspectul fizic decat pe intelect. Astfel pentru a accede la o anumita functie, daca arati bine si te mai si boiesti cu toate smacurile existente, mai tii cont si de moda, ai toate sansele sa ajungi sus.

Ce conteaza mai mult intr-o institutie& ca purtatorul de cuvant, de cele mai multe ori femeie, sa fie frumoasa si in top cu moda sau sa-si faca bine treaba si mai ales sa comunice bine cu presa? De la aceasta premisa am plecat atunci cand am avut in vedere articolul de fata.

Raimonda Boian, purtator de cuvant al Primariei, este un exemplu de urmat de cele care aspira la o astfel de functie. Este persoana care mediaza relatiile dintre presa si primarul Clujului Emil Boc. Nu a sperat niciodata ca va ajunge in aceasta functie.

In acest moment are mai multe responsabilitati, semneza acte si poate fi trasa la raspundere mult mai usor, intrucat pe langa functia de purtator de cuvant este si director al Directiei Invatamant, Cultura din cadrul primariei.

A lucrat in televiziune mai bine de cinci ani si recunoste ca, in calitate de purtator de cuvant, trebuie sa ascunda unele lucruri fata de jurnalisti pentru a atenua unele conflicte. Cu toate acestea a reusit mereu sa informeze presa asa cum se cuvine si nu a afisat niciodata un comportament neadecvat situatiilor in care s-a aflat.

In plus nu este adepta cochetariei, ci mai degraba prefera sa iasa in evidenta prin munca. Este mereu o prezenta placuta atat in randul colegilor, cat si in randul celor din mass media.

Fata de alte colege de breasla, care pun accent mai mult pe aspectul fizic, decat pe munca pentru care sunt platite, Boian nu pune prea mare pret pe cosmetice, in schimb ii place sa-si cumpere papuci. "Nu pun pret pe cosmetice, nu ma uit in oglinda. In schimb imi place sa cumpar papuci.

Cand o femeie este suparata isi cumpara o pereche de papauci, cand e fericita isi cumpara doua. Ma uit la filme si, din cand in cand mai citesc. Trebuie sa recunosc ca ma uit la mai multe filme in detrimentul stirilor. Keanu Reeves este actorul meu preferat.

Cat despre lectura, sunt genul de persoana care subliniaza paragrafe pe carti si extrag din fiecare volum citit un motto. Anul trecut motto-ul meu suna ceva de genul& Da Doamne ca toti cei care ma urasc sa isi scranteasca piciorul intr-asa fel incat sa-i recunosc dupa schiopatat", a declarat Boian intr-un interviu acordat BZA.

In plus Boian a precizat ca "sunt in Cluj de 15 ani si chiar vreau sa fac ceva pentru acest oras din functia pe care o am". Cu siguranta va ajunge mai sus de atat din moment ce pune pe primul loc interesele comunitatii, in defavoarea intereselor personale.

O alta persoana care pune mult accent pe munca pe care o depune in folosul comunitatii este Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean. Este o persoana agreabila si amabila tinand cont de relatia buna pe care o are cu presa clujeana. In plus o caracterizeaza modestia intrucat nu se considera o femeie de acriera.

Desi munca sa e solicitanta, ea crede ca nu si-a jertfit niciodata familia pe altarul vietii profesionale. Lucreaza cu politicieni de foarte mult timp, dar cu toate acestea pentru nimic in lume nu ar intra in politica. Inainte de a ajunge purtator de cuvant, a lucrat timp de opt ani in presa, prin urmare cand a ajuns in CJ, cunostea deja activitatea din afara.

In plus faptul ca a activat in presa o ajuta foarte mult in relatia cu jurnalistii. "Cand am inceput sa lucrez in administratie efectiv, mi-am dat seama ca problema este mult mai complexa si volumul de munca foarte mare. Cateodata ma enervez ingrozitor, cateodata imi ridic palaria in fata jurnalistilor clujeni.

Ma enervez cand vad lipsa de inspiratie si subiecte tratate cu superficialitate. Mi-ar placea sa existe mai multe subiecte noi, pentru ca asta ar insemna o provocare si pentru mine, dar si pentru domnul Nicoara", a declarat Trif intr-un interviu acordat BZA.

Cu toate acestea nu a avut niciodata vreun confilct cu jurnalistii, intrucat a stiut sa protejeze imaginea CJ, plus ca "nu cred ca am ascuns vreodata ceva. De fiecare data am oferit informatiile care mi-au fost solicitate. si ma ghidez dupa principiul ca de ochii presei nu poti sa ascunzi nimic. Mai devreme sau mai tarziu tot se va afla", a adaugat Trif.

Nu pune nici aceasta accent pe haine sau pe aspectul fizic prea mult, pentru ca este de parere ca trebuie sa te evidentiezi prin munca. E si normal atata timp cat imaginea ti-o faci in functie de rezultatele pe care le ai in plan profesional, nu in functie de toaletele pe care le afisezi.

Cu toate acestea, din fericire sau nefericire, cum orice padure are uscaturile ei, si mediul purtatorilor de cuvant are "trantoritele" ei. Acele flori de sera, care se ingrasa pe spatele altora.

Femei pentru care serviciul este vazut ca un prilej de a afisa o noua tinuta sau de a scoate in evidenta un ruj, un nou machiaj sau ce se mai poarta in materie de lac de unghii. Se vad asemenea unor papusi urcate pe un piedestal, care sunt bune doar pentru "a face prezenta", sau pentru a umple un decor, nicidecum pentru a da informatii presei.

Nu mai conteaza in acest caz nici macar daca au experienta in domeniu, daca au referinte pentru postul pentru care sunt propuse. Ce sa mai spunem de modul cum ajung de cele mai multe in functie... pe ochi dulci sau mai stim noi ce.

In aceasta categorie intra Ancuta Abrudan, purtator de cuvant al Partidului Social Democrat din Cluj. Abrudan etaleaza la fiecare intalnire cu presa tot alta tinuta, lucru care nu intereseaza in mod special pe jurnalisti, dar ce sa-i faci daca n-are fata cu altceva cu ce se lauda...

In plus asteapta, lingusitoare, laude la adresa vestimentatiei, de parca ne-am afla la nu stiu ce prezentare de moda. Nici coafura ei nu lasa loc de aprecieri negative, tot timpul pusa la punct, de parca rolul ei ar fi acela de a impresiona pe cei prezenti si a eclipsa calitatile pentru care a fost aleasa pe acest post.

Si ca tot veni vorba de ele, pe baza caror criterii a ajuns purtator de cuvant...? Intelegem ca un purtator de cuvant reprezinta institutia si trebuie sa fie un model, dar un model din punct de vedere profesional...fizicul nu trebuie sa eclipseze intelectul, cum se intampla in cazul purtatorului de cuvant al PSD.

Nici Ioana Camarasan, consilier relatiile publice, in cadrul prefecturii nu se lasa mai prejos la acest capitol. Afiseaza tot timpul alta tinuta, alt ruj de buze, alt lac, alt machiaj... de parca pe cineva intereseaza aceste lucruri. Lumea vrea informatii si in plus profesionalism, nicidecum bravura vestimentara.

In plus este o impatimita a parfumurilor, in special cele cu tenta florala, dar uita ca folosirea mai multor parfumuri denota lipsa de personalitate. Se pare ca a lipsit de la lectia despre parfumuri, ca celelalte cu siguranta nu le-a ratat, intrucat este "asa" in a-si scoate in evidenta buzele de zavoranca.

In plus intr-un articol anterior Camarasan a mai precizat ca ii place foarte mult, sa simta parfumurile barbatesti tari, in special cele cu note de mosc. Ne intrebam daca mirosind acele parfumuri a ajuns in functia de consilier relatii publice in cadrul prefecturii...?

O alta "oaie neagra" din randul purtatorilor de cuvani din diferite institutii din Cluj, este Lia Valendorfean, PR la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, de anul acesta. CV-ul ei este impresionant, daca tinem cont ca a lucrat in diferite domenii ale mass media, ca are numeroase cursuri si training-uri la activ.

Probabil, ca o femeie precauta, s-a gandit ca un CV cu multe foi, va da mai bine la un eventual post. Ei bine foi putem baga si noi multe, dar experienta...

unde-i? Dar ce folos intrucat, in perioada cat a activat ca si corespondent la Romania Libera, se pare ca au a facut altceva decat sa paseze informatiile de la un Iorespondent la altul, pentru a da impresia ca se stie intr-ale mass-media. Nici nu e de mirare ca dupa atatea cautari, a fost plasata intr-un post care sa nu-i dea atata bataie de cap.

Ce conteaza ca are sau nu experienta in domeniu, daca "da din gura" e suficient pentru a arunca cu praf in ochii oamenilor.

Ca o concluzie la acest articol, persoanele care angajeaza astfel de "papusi" ar trebui sa puna accent si pe capacitatile lor intelectuale. Nu de alta, dar aceste personaje consuma degeaba oxigenul din acele institutii, cand ar putea foarte bine sa lase locul unor persoane capabile si cu adevarat preocupate de relatia cu presa si cu oamenii in general.