Intel si revista Business Magazin anunta startul competitiei „Oldest PC" in Romania. Cei doi parteneri isi propun sa afle care este cel mai vechi PC cu procesor Intel din Romania, care inca functioneaza in cadrul firmelor de stat sau private sau oricarei altei organizatii (si care au minim 5 angajati).

Compania detinatoare a celui mai vechi calculator va primi ca premiu un sistem Office Power oferit de Maguay, echipat cu procesor Intel® Pentium® D 830.

Competitia isi mai propune sa afle „varsta" PC-urilor utilizate in cadrul companiilor locale si care sunt obiceiurile de upgrade ale acestora, fie ca este vorba de aplicatii software sau componente hardware. Toate firmele interesate se pot inscrie in concurs pe site-ul revistei BUSINESS Magazin, www.businessmagazin.ro.

Competitia „Oldest PC" se incheie la 21 noiembrie.

A administra si utiliza un sistem vechi este mai costisitor decat a investi intr-unul nou in fiecare an.

Computerele vechi au mai multe dezavantaje, printre care dificultatea administrarii din motive de incompatibilitate cu noile tehnologii, expunerea la virusi, mesaje de tip spam sau alte actiuni ilegale din exterior, precum si iesirea din garantie si imposibilitatea de a folosi service-ul producatorului.

Intel a mai organizat competitia „Oldest PC" in mai multe tari europene, printre care Olanda, Cehia, Slovacia si Ungaria. Printre companiile inregistrate in Cehia s-au numarat Institutul de Fizica din cadrul Academiei de Stiinte.

Aceasta institutie inca mai foloseste un computer fabricat in anul 1989, bazat pe un procesor Intel 80286 6/12 MHz. PC-ul este folosit intr-un laborator cu rezonanta feromagnetica de 3 ori pe saptamana, pentru a coordona un echipament stiintific.

In Slovacia, PC-ul castigator apartine Institutului de Fizica Experimentala din cadrul Academiei de Stiinte, a fost creat in anul 1986 si ruleaza pe un procesor Intel 8086 / 8 MHz.

Acest computer este folosit 24 de ore pe zi pentru a colecta si arhiva date de pe un monitor tip neutron, pe un varf de munte numit Lomnicky, la o altitudine de 2.633 de metri!

In Ungaria, competitia a fost castigata de un computer care apartine, de peste 25 de ani, unei mici crescatorii de iepuri din orasul Szombathely!

Piroska Horvathne Karolyi foloseste acest computer fabricat in 1980 cu un processor Intel 8088 si frecventa de 8 MHz in administrarea fermei de iepuri. Acesta este cel mai "batran" computer din cele trei tari unde s-a desfasurat competitia initiata de Intel.

Potrivit companiei de cercetare Gartner Dataquest, in 2004 peste 100 de milioane de computere au fost inlocuite in intreaga lume. Anul acesta se aseapta o cifra de 120 de milioane.