Cred ca primul si singurul roman a carui avere a depasit in prezent suma de un miliard de euro este Ion Tiriac.

El este unul dintre putinii oameni de afaceri romani ale caror investitii se regasesc in companii cu valoare certa, demonstrata in timp (de exemplu, firmele din domeniul serviciilor financiare precum Banca Tiriac, Asigurari Allianz-Tiriac, Tiriac Leasing, firmele din domeniul auto, participarea minoritara in cadrul Metro Romania, proprietatile imobiliare valoroase de tipul terenurilor si al

cladirilor din Bucuresti). Aceste companii au cunoscut in general un trend puternic ascendent si activeaza in sectoare atractive.

Nu in ultimul rand, spre deosebire de alti oameni de afaceri romani, companiile lui Ion Tiriac au un nivel rezonabil de indatorare si nici nu sunt in situatia de a avea datorii la stat reesalonate sau ajutoare/subventii din partea statului ce ar putea face pe viitor obiectul unor riscuri legate de reglementarile concurentiale din UE.

De asemenea, prezenta lui Ion Tiriac in fruntea bogatilor Romaniei este un element evident de onorabilitate pentru tara noastra, daca ne gandim ca, de exemplu, aproape toti miliardarii din Europa Centrala si de Est si-au cladit averile in baza unor privatizari dubioase (vezi Ucraina, Rusia, Polonia).

Spre deosebire de ei, Ion Tiriac si-a construit averea in general din activitati de tip start-up (vezi Banca Ion Tiriac sau Asigurari Allianz-Tiriac) ori din parteneriate cu mari firme occidentale (Metro, Mercedes, Ford)