"Laboratorul de diagnostic si sanatate animala a confirmat ieri trei cazuri de pasari domestice purtatoare ale anticorpilor gripei aviare in localitatea Ceamurlia din Judetul Tulcea". Acesta a fost anuntul soc facut aseara de Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

Cele trei pasari erau rate, toate din aceeasi gospodarie. Probele luate de pe cadavrele celor trei rate moarte au fost trimise la Laboratorul Comunitar de Referinta din Marea Britanie. Flutur a spus ca probabilitatea ca rezultatele sa fie negative este zero.

Autoritatile au decis sa omoare toate pasarile din acea curte, iar noaptea trecuta a continuat uciderea si incinerarea tuturor pasarilor din localitate. Primarul din Ceamurlia, Mihai Carciumaru, spune ca pasarile au inceput sa moara inca de pe data de 26 septembrie.

In zona respectiva a fost instituita carantina si au fost activate comitetul local si cel judetean antiepizootic. Ministe-rul Sanatatii a inceput vaccinarea populatiei. In zona au fost trimise ambulante si, de asemenea, se fac controale severe ale marfurilor transpor-tate. De aseara s-a interzis si vanatoarea in Delta Dunarii.

Ziarul Adevarul a semnalat, inca de asta-vara, pasivitatea autoritatilor in legatura cu prevenirea cazurilor de gripa aviara, dar a fost nevoie sa se gaseasca animalele infestate pentru ca vanatoarea in Delta si judetele limitrofe sa fie oprita.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat membrii ca s-a stabilit formula de vaccin impotriva gripei aviare. Acest tip de vaccin poate fi preparat si la Institutul Cantacuzino din Bucuresti.

Potrivit specialistilor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Romania este pe punctul de a sacrifica 105 milioane de pasari in cazul in care analizele de laborator confirma ca la Tulcea sunt cazuri de gripa aviara.

STATUL CAPTUREAZA ANIMALELE LASATE LIBERE

Incepand de saptamana viitoare, proprietarii de vite, cai si porci nu vor mai putea sa isi lase animalele "la balta", intrucat pericolul contaminarii cu virusul gripei aviare este mare. "Vor fi capturate toate animalele lasate libere in zone neautorizate si vom da amenzi celor care nu respecta prevederile.

Am alocat deja 7 miliarde pentru procedura de capturare a animalelor", a explicat Flutur.

COPIII NU VOR AVEA VOIE SA SE JOACE CU PASARI MOARTE

Cadrele didactice trebuie sa-i invete pe copii ca jocul cu pasari sau animale bolnave sau moarte este periculos. In plus, in colaborare cu Ministerul Sanatatii, de saptamana viitoare, va incepe vaccinarea populatiei din zonele tinta impotriva gripei umane.

Oficialul a mai spus ca s-a optat pentru interdictia pentru o perioada de 3 luni, pentru ca aceasta este perioada de migratie a pasarilor, si ca perioada s-ar putea prelungi daca vom avea o iarna calda.

Singura exceptie de la interdictia de vanatoare va fi in cazul vanatorii pentru recoltarea de probe, acestea urmand a fi prelevate si de la porcii mistreti, care pot fi purtatori de virus si erau oricum testati pentru pesta porcina.

PIERDERI DE 1 MILION DE EURO

In urma interzicerii vanatorii pentru 3 luni, la bugetul statului se va colecta cu aproximativ 1 milion de euro mai putin, bani proveniti din taxe pentru dreptul de a vana, sustin surse din Ministerul Agriculturii. Acestea sunt insa infime fata de cazul aparitiei de cazuri de infestare cu virusul gripei aviare.

Recomandari pentru populatie

* sa nu puna mana pe pasarile moarte, nici pe cele vii, mai ales in zona de carantina

* copiii sa fie supravegheati pentru a nu intra in contact cu animalele moarte

* orice caz de boala semnalata la pasari, dar si la alte animale sa fie adus la cunostinta medicilor veterinari din localitatile respective

* carnea de pasare din frigiderele oamenilor din zonele de carantina sa fie predata pentru analize

* toate pasarile trebuie tinute inchise