Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, i-a inaintat, marti, primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, demisia de onoare din cauza bugetului prea mic alocat invatamantului pentru 2006.

Intr-o declaratie de presa, Mircea Miclea precizeaza ca desi a sustinut tot timpul ca Educatia trebuie sa primeasca un procent de cel putin 5% din PIB, cand media europeana este de 5,22%, iar media tarilor care au intrat de curand in Uniunea Europeana este de 5,31%, bugetul pentru invatamant a ramas la nivelul anului anterior si chiar mai redus.

Fostul ministru al Educatiei spune ca desi s-a obtinut pentru anul 2006 o crestere substantiala pentru Cercetare, banii sunt insuficienti.

"Se perpetueaza astfel o subfinantare cronica a Educatiei cu care nu pot sa fiu de acord", se arata in declaratia de presa a lui Mircea Miclea.

"Intrucat bugetul obtinut pentru anul 2006 nu concorda cu declaratiile mele anterioare, perpetueaza subfinantarea cronica si impiedica derularea proiectelor de anvergura pe care le-am lansat, socotesc ca e datoria mea sa imi depun demisia", declara Mircea Miclea.

Mircea Miclea sustine ca de la preluarea mandatului, a initiat o serie de masuri radicale referitoare la asigurarea calitatii educatiei, compatibilizarea invatamantului superior romanesc cu cel european, reforma doctoratului, strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar si formarea cadrelor didactice.

Surse din Ministerul Educatiei au declarat ca ministrul a solicitat 53.000 de miliarde de lei pentru anul viitor si nu a primit nici macar 40.000 de miliarde. Ceea ce reprezinta, dupa calculele facute de functionarii ministerului, 4,08% din PIB estimat pentru 2006 - fata de 4,12% din PIB, anul acesta.

Potrivit acestor date, comunicate de minister, pentru anul viitor educatia primeste un buget mai mic, raportat, la produsul intern brut.