Specialistii au confirmat miercuri noapte tirziu ca virusul influentei aviare de tipul H5, posibil N1 a fost izolat in probele recoltate de la Ceamurlia.

Daca se va confirma ca virusul este de subtipul N1, atunci este vorba de virusul gripei aviare care a ucis milioane de pasari si peste 60 de oameni in Asia de sud-est.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur invitat, joi dimineata, la Jurnalul TVR, a declarat ca situatia este sub control si ca autoritatile vor lua in continuare masurile care se impun pentru a opri extinderea virusului.

Autoritatile au instituit masuri de supraveghere in 8 localitati invecinate cu Ceamurlia.

Gheorghe Flutur a anuntat ca 15 echipe de medici veterinari si jandarmi ucid pasarile in focar intr-un timp cat mai scurt. Vor fi sacrificate peste 10.000 de pasari ramase vii in Ceamurlia de Jos.

La ora 16.00 probele din Romania sunt trimise la Londra.

Specialistii de la Institutul National pentru Diagnoza si Sanatate animala incep, din aceasta dimineata, teste mai complexe si, in acelasi timp, probe ale virusului vor fi trimise la Londra, pentru a se stabili gradul de virulenta si cat de periculos este pentru om.

In Ceamurlia de Jos, localitatea unde au fost depistate cele 3 pasari infectate cu virusul aviar s-au intarit, joi dimineata masurile de paza. Nici un om nu mai intra si nu ma iese din comuna iar autobuzul care transporta, de obicei, oamenii din Ceamurlia in alte localitati a trecut joi dimineata prin comuna fara sa opreasca in statie.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dat asigurari, joi, la Radio Romania ca sunt suficiente stocuri de vaccin antigripal si a reamintit masurile preventive pe care trebuie sa le ia oamenii pentru evitarea imbolnavirii.

Sacrificarea pasarilor din gospodariile oamenilor va continua, joi, iar autoritatile fac apel catre localnici sa colaboreze cu medicii veterinari si sa mentina o igiena stricta in case si in curti.

De la rezerva de stat, oamenii din Ceamurlia primesc joi, conserve de carne, ulei, orez si paste fainoase.

Modul ferm in care au actionat autoritatile romane in aceasta problema a fost apreciat de catre oficialii europeni.