Comisia Europeana a confirmat ca va interzice importul de pasari vii, de carne de pasare si alte produse din carne din Romania in urma ultimelor teste care demonstreaza prezenta virusului gripei aviare, numit codificat H5.

Comitetul veterinar permanent al Uniunii Europene se va reuni de urgenta joi la Bruxelles, pentru a analiza rezultatele ultimelor teste care au confirmat existenta virusului gripei aviare in Romania. Comitetul urmeaza sa stabileasca detaliile embargoului impus tarii noastre pentru exporturile de pasari vii, carne si produse din carne de pasare.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au confirmat pentru Radio Romania ca, spre deosebire de Turcia, Romaniei i se va permite exportul de produse din carne de pasare, care a fost tratata la minimum 70 de grade Celsius.

Philip Todd, purtatorul de cuvant al comisarului pentru sanatate si protectia consumatorului, spune insa ca mai sunt necesare alte teste pentru a confirma daca este vorba de forma cea mai grava a virusului, adica H5 N1 si ca rezultatele acestor ultime teste vor fi cunoscute in cursul zilei de joi de la Laboratorul Comisiei Europene de la Weybridge, Marea Britanie.

Comitetul Veterinar a avut, miercuri, o sedinta de analiza de peste patru ore pe baza testelor existente la acel moment, sedinta la care a apreciat reactia rapida a autoritatilor sanitar-veterinare din Romania si mai ales initiativa de a bloca unilateral exporturile de carne de pasare catre UE, chiar inainte a avea confirmarea prezentei virusului gripei aviare.