Valoarea de piata a celor cinci societati de investitii financiare a ajuns ieri la 1,4 miliarde de euro, in crestere cu peste 5% fata de ziua anterioara, cotatiile actiunilor SIF fiind impulsionate de cele sapte oferte depuse pentru privatizarea BCR, unde SIF-urile detin 30% din actiuni.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a atins ieri un nou maxim istoric, tragand dupa el si celelalte actiuni de pe piata.

Indicele BET a incheiat ziua cu o noua crestere de 2%, mai ales ca urmare a cresterii actiunilor Banca Transilvania, BRD, care au atins si ele noi maxime istorice, acestora adaugandu-li-se Petrom si Petromidia.

Cele mai mari cresteri dintre SIF-uri au apartinut ieri SIF Oltenia si SIF Moldova, cu aproape 6% fiecare. SIF Oltenia si-a consolidat astfel pozitia de cea mai scumpa dintre SIF-uri incheind ziua la 2,17 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova a incheiat la 1,85 lei/actiune.

SIF Muntenia a urcat cu 4,6% pana 1,35 lei/actiune, in timp ce celelalte doua SIF-uri au avut cresteri de cate 3,4%. Doar ieri valoarea de piata a SIF-urilor a castigat 70 de milioane de euro.

Rapoartele de analiza ale mai multor societati de brokeraj indica un pret corect de pana la 2,4 lei/actiune pentru SIF-uri si asta luand in calcul o valoare a pachetului de 6% detinut de fiecare SIF la BCR de 2-2,5 ori mai mare decat valoarea contabila a bancii.

Informatiile care circula pe piata privind ofertele depuse de cei sapte ofertanti in cursa pentru privatizarea bancii indica faptul ca investitorii au oferit pana de 3-4 ori valoarea contabila a bancii.

"Le-am spus clientilor ca eu cred ca SIF-urile vor ajunge la 2,5 lei/actiune", comenta ieri un trader al uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj pe de piata.

Anterior analistii Goldman Sachs evaluasera BCR intre 3,8 si 5,8 miliarde de euro, luand in calcul multipli de 3 pana la de 4,5 ori valoarea contabila a bancii. Valoarea reala a bancii va fi data insa de suma pe care un investitor va fi dispus sa o plateasca.

La o valoare a BCR de 4 miliarde de euro, pachetul detinut de fiecare SIF ar valora 240 milioane de euro, adica mai mult de doua treimi din valoarea fiecarei SIF, in conditiile in care acestea detin si alte pachete importante de actiuni.

Cresterea din ultimele zile a pietei i-a luat prin surprindere pe brokeri, multi dintre ei asteptandu-se la corectii, dupa ce Bursa a crescut continuu de la inceputul lui august.

Intr-un sondaj realizat printre brokeri de societatea de consultanta KTD Invest la finalul saptamanii trecute, jumatate dintre cei chestionati asteptau pentru saptamana aceasta scaderea pietei, in timp ce ceilalti se asteptau la o stationare a cotatiilor.

Perspectiva privatizarii BCR la un pret bun a impulsionat si actiunile bancilor de la Bursa, pretul BCR urmand sa fie pentru analisti un criteriu principal in evaluarea bancilor listate.

Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de ieri la 1,14 lei/actiune, in crestere cu 2,7% fata de ziua anterioara, continuand ascensiunea puternica din ultimele saptamani. Valoarea bursiera a Bancii Transilvaia a ajuns astfel la aproximativ 750 milioane de euro.

De la inceputul lunii, in mai putin de trei saptamani, valoarea bancii a crescut cu peste 10%.

Actiunile bancii au fost impulsionate in ultimele zile de faptul ca grupul de oameni de afaceri din Cluj care controleaza banca a incasat in jur de 200 de milioane de euro din vanzarea operatorului de cablu Astral, tranzactie in valoare de 340 de milioane de euro.

Banca ar putea fi urmatoarea tinta a bancilor straine care vor sa intre pe piata romaneaca, mai ales pentru bancile care nu vor castiga cursa pentru BCR.

pe larg in Ziarul Financiar