Dealerii si analistii principalelor banci si-au modificat in crestere cu 0,1 lei previziunile privind nivelul de sfarsit de an al cursului euro/leu, in urma prabusirii dobanzilor la lei pe piata monetara, dar nici unul nu crede ca moneda europeana va avea puterea sa inchida anul in apropierea a 3,7 lei.

Dar nici o previziune nu e "batuta in cuie", considera ei, pentru ca surprize pot aparea oricand.

"Nici acum nu sunt sigur cat va fi cursul la sfarsitul anului si mai e putin", a spus dealerul sef al celei mai mari banci din sistem - BCR, Adrian Parvulescu.

Data fiind impredictibilitatea crescuta a pietei, si el, ca si ceilalti analisti, spune ca prefera sa "se miste cu piata", modificand din mers previziunile.

Pana una-alta, Parvulescu anticipeaza pentru finalul anului un euro in jur de 3,6 lei, pana in 3,65.

Sase dealeri si analistii, ale caror opinii si decizii se reflecta in fiecare zi in cotatiile de curs si nivelurile de dobanda practicate pe piata monetara, au discutat saptamana trecuta despre ultimele evolutii de pe piata financiara si despre politica Bancii Nationale intr-o intalnire organizata de revista saptamanala BUSINESS Magazin.

Dialogul dintre cei sase il puteti citi intr-un amplu articol publicat in revista, al carei numar apare astazi pe piata. Reprezentantii ABN Amro si ING vad euro tot in jurul valorii de 3,6 lei. In schimb, analistii Bancpost si Raiffeisen il plaseaza ceva mai jos, sub pragul din aceste zile.

BNR a anuntat pentru astazi un curs de referinta de 3,6057 lei/euro. In vara, marea majoritate a analistilor pariau ca euro va inchide anul in jurul a 3,5 lei, daca nu chiar mai jos, si nu credeau ca BNR va reusi sa urce cursul avand in vedere intrarile mari de valuta.

Banca Nationala a prabusit dobanzile la lei intr-o luna, lasandu-i pe bancheri sa se descurce cu surplusul de lei si i-a descurajat pe speculatori sa mai intre in piata si sa preseze pe o apreciere a leului.

Dobanzile la lei de pe piata interbancara au ajuns la 1-3% pe an, fiind acum mai rentabil sa plasezi banii in dolari unde dobanda este mai mare.

Explicatia data de dealeri si analisti pentru desele schimbari ale propriilor previziuni, dar si pentru diferentele semnificative dintre estimarile fiecaruia, tine de conditiile actuale greu de imaginat in urma cu cateva luni.

"In momentul in care faci predictia de sfarsit de an pornesti de la niste evolutii pe care le consideri plauzibile.

Cred ca nu poate fi cineva condamnat pentru ca nu si-a imaginat ca va ajunge in situatia de a avea dobanzi reale de zero sau chiar real negative", exemplifica Radu Craciun, seful departamentului de cercetare de la ABN Amro.

Acum el spune ca vede un curs de 3,55-3,65 de lei pe finele lui decembrie. Dar "maximul (...) va fi atins undeva in noiembrie, probabil in jur de 3,65", atrage Craciun atentia, pentru ca in aceasta perioada va aparea, ca si in anii trecuti, un deficit de valuta in piata, pe fondul cresterii importurilor.

"Si eu ma astept sa avem o evolutie oarecum lina", este de parere si Mihai Ion, Treasury Research Manager la Raiffeisen Bank, "poate spre depreciere spre octombrie-noiembrie". In decembrie, lucrurile se intampla putin diferit, spune el, anticipand un curs "sub 3,60".

Cat va mai continua insa tendinta de scadere a cursului? Dorin Badea, Chief Dealer la Bancpost crede ca si "daca privim lucrurile un pic in perspectiva, e destul de clar ca, si la anul, cursul trebuie sa mearga in jos".

Daca in privinta cursului, dealerii nu se asteapta la schimbari spectaculoase, nu acelasi lucru se poate spune despre dobanzi.

Vor mai scadea dobanzile la credite sau bancile vor sta in expectativa sa vada ce se va intampla cu inflatia si care va fi politica BNR?

"Depinde despre ce vorbim si de la ce nivel plecam. Vorbim despre banci care au venit deja cu dobanzi (la credite - n.r.) foarte agresive, undeva sub 10%. Vor mai fi banci care vor veni de la nivelurile actuale catre acest nivel", este de parere reprezentantul Raiffeisen.

pe larg in Ziarul Financiar