Presedintele Traian Basescu participa maine, 2 noiembrie, la reuniunea trilaterala Romania-Bulgaria-Grecia, ce se desfasoara la Atena. Presedintele Basescu va asista, impreuna cu omologul sau bulgar, Ghiorghi Parvanov, la sesiunea Parlamentului Republicii Elene ce urmeaza sa ratifice Tratatul de aderare a tarii noastre la UE, semnat pe 25 aprilie, la Luxemburg.

La sedinta parlamentara va participa si primul ministru grec, Kostas Karamanlis, gazda reuniunii trilaterale.

Vor fi abordate subiecte precum extinderea Uniunii Europene, viitorul cooperarii trilaterale in perspectiva si dupa momentul 1 ianuarie 2007 al aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, dar si combaterea crimei transfrontaliere si a altor amenintari neconventionale, dezvoltarea infrastructurii de transport si de energie si gestionarea situatiilor de urgenta (inundatii, cutremure, pandemii).

Reuniunea in format trilateral va prilejui schimburi de opinii in legatura cu activitatea organizatiilor subregionale din care fac parte cele trei state. In acest moment Grecia detine Presedintia-in-Exercitiu a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est iar Romania este Presedinte-in-Exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre.

Cooperarea la nivel trilateral intre Romania, Bulgaria si Grecia a fost lansata, la nivel de ministri de externe, la 26 august 1995, in orasul Ioannina (Grecia). Prima reuniune la nivel inalt a sefilor de stat din cele trei tari a avut loc in Grecia, in octombrie 1998.