Banca Nationla a Romaniei a dat astazi publicitatii al doilea raport asupra inflatiei din anul 2005. Principalele concluzii ale raportului consemneaza mentinerea tendintei de dezinflatie dar si depasirea pragului de 7.5-8 % prevazut pentru intreg anul 2005 pana la valoarea de 8.1-8.3 %.

Tendinta dezinflationista s-a mentinut in principal datorita scaderii dinamicii preturilor administrate si a cresterii leului in raport cu moneda europeana.Mugur Isarescu a declarat ca problemele care ar putea afecta in continuare politica de tintire a inflatiei sunt in continuare excesul de cerere si intrarile abundente de capital speculativ.

Astfel, activitata urmatoare a BNR va urmari sa incurajeze tendinta de economisire a populatiei.

In contextul solicitarilor formulate de sindicate referiroare la majorarea salariilor din invatamant si administratia publica, Mugur Isarescu si-a exprimat dezaprobarea,considerand ca o astfel de masura ar duce la o eficenta mai slaba in ceea ce priveste eforturile de reducere a inflatiei.

Mugur Isarescu a afirmat ca rezultatele inregistrate ar fi fost mai bune insa cotatia internationala a titeiului si majorarea preturilor unor produse vegetale ca urmare a inundatiilor au franat trendul descendent.

Dezinflatia va continua si pe parcursul anului 2006 in principal ca urmare a reducerii treptate a excesului de cerere-avand ca premise cresterea austeritatii politicii fiscale a politicii veniturilor precum si intarirea politicii monetare- si a continuarii manifestarii impactului favorabil al evolutiei cursului de schimb al leului asupra preturilor importurilor.

Consiliul BNR a decis sa mentina nivelul de 7.5% rata dobanzii de politica monetara si sa sporeasca volumul de lichiditate sterilizat prin intermediul operatiunilor de piata. Totodata BNR a hotart sa mentina vigilenta care sa-i permita sa sesizeze si sa reactoneze prompt la orice evolutie care ar putea afecta procesul dezinflationist.