Procesul lui Saddam Hussein a fost reluat luni la Bagdad, dupa sase saptamani de pauza, cu cateva plangeri adresate de fostul presedinte irakian judecatorilor, transmit agentiile de presa internationale.

Foarte vehement, fostul presedinte s-a plans de faptul ca liftul nu functioneaza si a fost nevoit sa urce scarile pentru a ajunge in sala tribunalului, iar garzile care il pazesc nu sunt irakiene, si i-au luat si pixul, fara de care nu a putut semna documentele legale necesare.

La raspunsul judecatorului ca le va atrage atentia pe viitor, Saddam Hussein a replicat "Nu le atrageti atentia. Ordonati-le! Sunteti irakian, deci suveran, ei sunt invadatori, straini si cotropitori!"

Judecatorul Rizgar Mohammed Amin a permis acuzatilor sa nu poarte lanturi la picioare si catuse.

In prima sa aparitie la tribunal, pe 18 octombrie, Saddam Hussein a refuzat sa recunoasca autoritatea Curtii inainte de a pleda nevinovat.

Impreuna cu fostul presedinte irakian, in boxa acuzatilor se afla sapte din oamenii de incredere ai lui Saddam, acuzati de masacrul a 148 de shiiti in orasul irakian Dujail, in 1982. Shiitii, majoritatea barbati, au fost ucisi, dupa o tentativa nereusita de a-l asasina pe Saddam Hussein in timp ce vizita orasul.

Toti acuzatii au pledat „nevinovati." Daca juriul ii va gasi vinovati, cei opt vor fi executati.

Luni, 200 de shiiti au protestat in Dujail pentru ca acuzatii sa fie executati.

Patru avocati ai apararii nu s-au prezentat la process, dar avocatul lui Saddam Husein, americanul Ramsey Clark, ii este alaturi in sala de judecata. Cativa dintre avocatii apararii au amenintat ca vor boicota audierile de luni, ca urmare a asasinarii a doi dintre colegii lor si a amenintarilor cu moartea pe care le-au primit de cand s-au angajat sa-i apere pe acuzati.

Acestia au revenit asupra intentiei si sunt prezenti la proces, dupa ce li s-au promis masuri de siguranta imbunatatita. Identitatile a patru dintre cei cinci judecatori sunt secrete, din motive de securitate, iar 35 de martori vor depune marturie in spatele unor dispozitive care sa le ascunda identitatea.

Cu toate acestea, chiar cu putin timp inainte de deschiderea procesului, zona verde in care se desfasoara audierile a fost tinta unor mortare.