Una dintre cele mai interesante afaceri din acest an, preluarea controlului hotelului Hilton din Capitala de catre vicepremierul George Copos, a ajuns in instanta, deoarece firma Tehnofrig Cluj reclama jumatate din pachetul de actiuni achizitionat de Ana Hotels, sustinand ca asa a fost intelegerea intre cele doua parti cand au intrat in aceasta afacere.

Pe data de 13 octombrie la Tribunalul Bucuresti, sectia VI Comerciala, a fost inregistrat dosarul 5197, avand ca obiect "obligatia de a face", in care reclamantul este Tehnofrig SA, paratii fiind Ana Hotels si Gheorghe Copos.

Primul termen de infatisare a fost pe 11 noiembrie, iar al doilea pe 2 decembrie, paratii solicitand instantei o amanare in vederea angajarii unui aparator, sustin surse de pe piata.

Francezii de la Vivendi Universal au vandut in acest an un pachet de 52,54% din actiunile societatii care controleaza hotelul de cinci stele Athenee Palace din Bucuresti catre Ana Hotels, companie care face parte din grupul de firme al lui Copos, in cadrul unei tranzactii estimate in jurul a 21 de milioane de dolari (circa 18 milioane de euro).

Vanzarea actiunilor Vivendi Universal catre partea romana in afacerea Hilton a fost asistata de catre firma franceza de avocatura Gide Loyrette Nouel, cu avocati de la birourile sale de la Paris si Bucuresti.

Consultanta pentru achizitia actiunilor a fost asigurata de catre firma de avocati Badea, Georgescu & Asociatii.

Surse de pe piata afirma ca intre grupul lui Copos si firma Tehnofrig a existat o intelegere anterioara semnarii tranzactiei cu francezii, potrivit careia Tehnofrig si Ana Hotels ar fi urmat sa achizitioneze impreuna pachetul de actiuni la Hilton prin intermediul unui vehicul de investitii.

Copos nu doreste acum sa imparta actiunile cu Tehnofrig Cluj. De cealalta parte, Tehnofrig isi revendica intrarea in afacerea Hilton. Cele doua parti nu s-au inteles si cum fiecare vine cu banii in aceasta afacere ca sa cumpere pachetul de actiuni. Copos a platit in final pentru tot pachetul.

Articol integral in Ziarul Financiar