Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko a respins oferta omologului sau Vladimir Putin ca Ucraina sa primeasca un credit de 3,6 miliarde de dolari pentru a-si amortiza cheltuielile determinate de cresterea pretului gazului rusesc la nivelul pietei, transmit agentiile internationale de presa.

Iuscenko spune ca tara sa are resurse sa plateasca singura un pret rezonabil pentru gazul rusesc si ca ar accepta o scumpire cu 50 %.

"Suntem recunoscatori pentru aceasta propunere dar nu avem nevoie de acest credit (...). Obiectivul nostru este sa ne punem de acord cu Rusia asupra unei perioade de tranzitie care ar urma sa dureze 3 ani, a subliniat presedintele ucrainean.

„Suntem pregatiti sa oferim un credit comercial direct companiei ucrainene Naftogaz, cu garantii la una dintre cele mai importante banci internationale europene sau americane", a declarat Putin intr-o intalnire cu ministrul ucrainean al Energiei Ivan Platchkov si cu patronul Naftogaz, A. Ivtchenko, arata Ria Novosti on line.

Ivtchenko l-a asigurat pe Putin ca societatea sa isi va indeplini cu strictete obligatiile ce decurg din acordurile privind trecerea gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei spre Europa Occidentala.

Uniunea Europeana a anuntat ca nu va interveni in diferendul dintre Rusia si Ucraina, referitor la gazele naturale. Anuntul a fost facut joi de Marc Franco, seful misiunii UE la Moscova.

Diferendul va fi rezolvat potrivit principiilor economiei de piata, a spus diplomatul european, dupa ce autoritatile din Ucraina au spus miercuri, ca vor cere mediere internationala.

Kievul amenintase ca va lua in scop propriu o parte din gazul rusesc ce trece pe teritoriul Ucrainei daca Moscova isi va pune in aplicare planul de a sista livrarile catre Ucraina din 1 ianuarie 2006, daca nu va plati pretul cerut.

Valdimir Putin a criticat dur partile implicate in conflict, ca ar fi transformat o criza din sectorul energetic intr-o criza intre cele doua tari.

In procesul negocierilor purtate de Rusia si Ucraina in legatura cu livrarile de gaze naturale "exista progrese si sunt posibile compromisuri", declara ministrul ucrainean al energiei si combustibililor, Ivan Placikov, dupa intalnirea pe care a avut-o miercuri cu ministrul industriei si energiei al Federatiei Ruse, Viktor Hristenko.

La randul lor, surse din Ministerul rus al Industriei si Energiei au anuntat ca partile au convenit sa se abtina de la comentarii pana la finalizarea negocierilor in problema gazelor.

Ministrul ucrainean al Energiei a discutat miercuri la Moscova cu omologul sau, problema gazelor naturale dupa decizia Rusiei de a impune Kievului un pret de patru ori mai mare la gaze.

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, i-a telefonat omologului sau rus Vladimir Putin, pentru a rezolva impreuna situatia tensionata a relatiilor bilaterale.

Moscova pare hotarata sa nu mai furnizeze gaze Ucrainei, de la 1 ianuarie, daca Kievul nu-i accepta conditiile.

Ministrul rus al Energiei a afirmat insa ca a facut toate propunerile posibile, legate de pretul gazelor si nu va inainta altele.

Experti ucraineni apreciaza ca majorarea ceruta de Moscova are motive politice, vizand sa slabeasca pozitia presedintelui Iuscenko, inaintea alegerilor legislative din luna martie.