Presedintele rus, Vladimir Putin a propus Ucrainei livrarea gazelor la acelasi pret ca in 2005, inca 3 luni, cu conditia ca Kievul sa semneze noul contract cu pretul cerut de Gazprom, adica 230 de dolari pe mia de metru cub.

Ca raspuns, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut Rusiei sa fixeze un "pret corect" care sa nu reflecte presiunea politica, transmit agentiile internationale de presa. El a apreciat ca negocierile au intrat intr-o "noua faza, constructiva".

Compania rusa de stat Gazprom a amenintat ca va intrerupe din 1 ianuarie 2006 furnizarea de gaze naturale, dupa ce Ucraina a refuzat sa accepte cresterea pretului si a cerut o crestere esalonata pe mai mult de doi ani.

Presedintele ucrainean Victor Iuscenko propusese, vineri, omologului sau rus, Vladimir Putin, un moratoriu asupra pretului gazelor rusesti care sa fie valabil pina pe 10 ianuarie. Liderul ucrainean a precizat ca in acest interval de timp ar putea fi semnat un contract, care sa puna capat disputei. Propunerea a fost respinsa, imediat, de compania rusa Gazprom.