Premierul Calin Popescu- Tariceanu i-a convocat, marti, 3 ianuarie, la Palatul Victoria, pe ministri si pe sefii autoritatilor implicate in gestionarea problemei energetice. Scopul intalnirii este gasirea unor solutii pentru ca furnizarea de gaze naturale catre populatie sa nu fie afectata si pentru ca intreprinderile sa functioneze la parametrii normali, transmite Radio Romania Actualitati.

"Verificam daca exista cumva posibilitatea ca producatorii actuali romani, respectiv Romgaz si Petrom, sa suplimenteze cantitatile de gaz pe care le-ar putea produce si livra in lunile ianuarie si februarie.

In al doilea rand, doresc sa stabilim un plan de masuri chiar in cele mai pesimiste conditii, astfel incat populatia sa nu fie afectata, iar efectele asupra consumatorilor industriali sa fie reduse atat de mult pe cat se poate, cu alte cuvinte, incercam sa anticipam orice fel de scenariu in ceea ce inseamna rezolvarea acestui conflict dintre Rusia si Ucraina", a declarat intr-un interviu, la postul public de radio, ministrul Economiei, Codrut Seres.

Intilnirea are loc dupa ce livrarile de gaze catre Romania au scazut cu aproximativ 25 la suta, in contextul disputei intre Moscova si Kiev. Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a declarat ca tara noastra a cerut atit Gazprom, cit si guvernului rus sa respecte contractele in vigoare.

Intre timp, mnisterul Economiei a anuntat ca presiunea gazului livrat Romaniei a revenit la normal.

Acestea prevad ca tara noastra sa cumpere pana in 2030 gaz rusesc la pretul de 280 de dolari mia de metri cubi.

Compania Gazprom i-a asigurat, insa, aseara, pe clientii sai europeni, afectati de reduceri, ca vor fi reaprovizionati cu gaze naturale incepind de marti seara.

Astfel, Gazprom a decis sa mareasca cu 95 de milioane de metri cubi cantitatea de gaze naturale trimise catre vestul si centrul Europei, pentru a compensa ceea ce Moscova a numit deturnarea ilegala, de catre Ucraina, a unei cantitati de gaze in valoare de 25 de milioane de dolari.

In replica, mai multi responsabili de la Kiev au apreciat ca, prin respectiva promisiune, Gazprom recunoaste de fapt ca nu a livrat

gaze naturale la cotele promise.