Presedintele Traian Basescu a declarat joi pe Valea Oltului ca traficul usor va fi reluat in cateva zile, cand constructorii vor decide ca soferii vor fi in siguranta.

Seful statului s-a declarat multumit de mersul lucararilor si a anuntat ca in primavara vor incepe lucrarile de prelungire a tunelului feroviar, astfel incat pietrele care se vor mai desprinde de pe versanti sa fie aruncate direct in Olt si nu pe sosea, transmite corespondentul nostru la fata locului.

Presedintele a declarat ca situatia este grava cu atat mai mult cu cat intreg tranzitul din Balcani catre Europa de Vest este deviat din cauza blocarii Vaii Oltului iar Romania are pierderi financiare consistente.

Presedintele Traian Basescu a sosit in zona pentru a vedea cum decurg lucrarile, transmite corespondentul nostru la fata locului.

Drumarii verifica instalatia de semaforizare si rezistenta parapetilor fixati pe axul DN 7, a caror lungime cuprinde intregul aliniament afectat de caderi de stanci.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a anuntat ca traficul rutier pe Valea Oltului va ramane blocat, in ciuda promisiunilor facute de specialisti, care anuntau deblocarea circulatiei miercuri seara.

In zona s-a aflat si ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, care a urmarit, la fata locului, actiunile echipelor de interventie, de dimanitare a versantului.

Caderi de stanci au blocat, miercuri, circulatia feroviara si rutiera, in apropiere de comuna Caineni, la kilometrul 234 + 400.

Rocile au continuat sa cada de pe versanti, iar ploaia a ingreunat si mai mult eforturile echipelor de interventie. Chiar si pompierii din Sibiu au actionat cu tunuri de apa, insa, din cauza diferentei mari de nivel, apa nu a avut suficienta presiune ca sa poata dizloca rocile.

Pana la deblocarea traficului, legatura intre Ardeal si Oltenia se poate face doar pe rute ocolitoare.

Autoturismele sunt indrumate pe DN1 Sibiu-Brasov iar autovehiculele de mare tonaj pe DN 1A-Buftea-Ploiesti-Cheia-Sacele-Brasov-Sibiu.

CFR Calatori a anuntat ca din cauza caderilor de stanci, trenurile rapide pe destinatia Craiova - Sibiu si retur sunt anulate. Trenurile personale isi vor limita traseul de la/pana la statiile: Caineni, respectiv Turnu Rosu.