In Romania, autoritatile sanitar-veterinare raman in alerta pentru a preintampina orice raspandire a virusului gripei aviare.

Ministrul Agriculturii, Gh. Flutur, a convocat duminica seara Grupul de experti pentru lupta impotriva gripei aviare, la care au participat Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si specialisti in medicina veterinara si umana.

Aceasta intalnire se datoreaza evolutiei evenimentelor din Turcia, unde in ultimele zile au murit trei copii de gripa aviara si alte cinci persoane au fost depistate cu virsul H5N1.

In lumina acestor evenimente, se impun masuri exceptionale de prevenire a gripei aviare.

Astfel, spitalul de boli infectioase Matei Bals din Bucuresti va gazdui toate cazurile suspecte de gripa aviara; vor fi alocate fonduri suplimentare Institutului de Cercetare Cantacuzino pentru prepararea a 5 milioane de doze de vaccin antigripal; medicii vor primi truse special pentru recoltarea probelor de la pacienti.

In scoli se vor face controale sanitare atente, o data cu inceperea cursurilor in 9 ianuarie, si se vor folosi covorase dezinfectante la intrarea in cladiri. Copiii vor primi la scoala pliante cu informatii si sfaturi referitoare la gripa aviara.

Ministrul Agriculturii i-a invitat la Bucuresti pe omologii sai german, bulgar, ucrainean si moldovean la o dezbatere pe tema stoparii si gestionarii gripei aviare. Cu Republica Moldova se va semna un acord prin care testele de depistare a virusului aviar se vor face la Bucuresti.

Romania a fost apreciata in privinta modului de gestionare a luptei impotriva gripei aviare. In ultimele zile, nu s-au mai identificat focare noi in tara, patru din cele 23 existente au fost deja inchise, in 13 au fost plasati pui santinela care nu s-au imbolnavit, iar sase sunt in dezinfectie.

In cele trei luni de cand au fost semnalate primele cazuri de gripa aviara, Ministerul Agriculturii a fost foarte vigilent, si a impus 1100 de sanctiuni celor care nu au respectat dispozitiile ministrului, in valoare de 12 miliarde de lei vechi.

Ministrul Flutur a facut apel la populatia rurala sa evite contactul cu pasarile bolnave si sa anunte imediat medicii veterinari.

Gheorghe Flutur a declarat ca a primit informatii suplimentare de la autoritati privind gripa aviara in Turcia. Potrivit acestora, copiii care s-au imbolnavit s-au jucat cu capetele pasarilor moarte din cauza virusului H5N1.

Ministerul Agriculturii a solicitat Ministerului Sanatatii sa continue vaccinarea anti-gripala a populatiei in judetele unde au fost semnalate focare si sa inceapa actiunea in alte 11 judete pentru a preveni raspindirea virusului.

Comenteaza pe forum