Franarea creditului pentru populatie, devenita mai vizibila din octombrie, va continua anul acesta, in conditiile unei cresteri mai moderate a veniturilor, dinamica anuala situandu-se la circa 25% in termeni reali, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Aceasta ar insemna insa o corectie de-a dreptul dramatica in conditiile in care soldul creditului de consum a crescut de peste doua ori in termeni nominali in intervalul noiembrie 2004 - noiembrie 2005.

Calculele CNP iau in considerare un impact semnificativ al masurilor BNR, in primul rand al celor de limitare a angajamentelor de plata lunara decurgand din credite de consum la 30% din veniturile nete ale solicitantului si ale familiei acestuia.

De asemenea, creditul in valuta a resimtit plafonarea impusa expunerii totale a bancilor la de cel mult trei ori valoarea fondurilor proprii, pentru ca din aceasta luna sa isi produca efectele si majorarea rezervelor minime obligatorii de la 30 la 35% din sursele de finantare atrase in moneda straina, indiferent de scadenta.

In contextul in care economisirea se afla pe o panta descendenta, temperarea cresterii creditului pentru clientii persoane fizice poate contribui la reducerea atat a consumului, cat si a vulnerabilitatii celor imprumutati la eventuale socuri la nivelul veniturilor sau al cursului de schimb.

Articol integral in Ziarul Financiar