Dividendele vor reprezenta anul acesta doar 2-3% din pretul actual al actiunilor, fata de un randament de 10-15% acum doi ani.

Toate cele trei societati de investitii financiare (SIF) care au prezentat primele rezultate financiare pe anul trecut - Oltenia, Banat-Crisana si Moldova - au anuntat castiguri peste buget si cel mai probabil vor acorda anul acesta dividende mai mari ca anul trecut.

Spre deosebire de anii anteriori, datorita cresterii puternice a preturilor pe Bursa dividendele nu mai aduc insa randamente semnificative investitorilor, raportul dintre dividendul distribuit anul acesta si pretul de piata al actiunilor urmand sa se situeze cel mai probabil la 2-3% fata de dobanzile bancare de 6-7% de pe

piata. Situatia este insa apropiata de cea a majoritatii actiunilor de pe piata. Investitorii mizeaza insa la SIF-uri pe crestea valorii actiunilor ca urmare a valorii reale a portofoliilor.

Profiturile pe actiune raportate de SIF-uri au ajuns foarte aproape de 1.000 de lei vechi, adica suma egala cu valoarea nominala a actiunilor. La finalul anului 1999 cand au intrat pe Bursa, SIF-urile se tranzactionau la 250 de lei vechi, iar acum valoreaza de o suta de ori mai mult.

Prima in topul castigului pe anul trecut a fost SIF Oltenia, care a incheiat anul cu un profit net de 57,5 mil. lei (15,9 mil. euro). Profitul SIF Oltenia a fost mai redus cu 17% fata de cel din 2004, dar cu 15% mai mare fata de bugetul de la inceputul anului.

SIF Oltenia are si cel mai ridicat profit net/actiune, care se cifreaza la 0,0995 lei/actiune.

SIF Oltenia ar fi putut castiga mai mult daca oferta de preluare pentru actiunile Sicomed nu ar fi fost prelungita, societatea urmand sa inregistreze profitul pe aceasta tranzactie in acest an.

SIF Oltenia a reusit sa depaseasca in ultima luna a anului pe SIF Banat - Crisana, care obtinuse cel mai ridicat profit dupa primele 11 luni ale anului.

La finalul lunii decembrie, SIF Banat - Crisana a obtinut un profit net de 50,45 milioane de lei (13,9 mil. euro), adica 0,0919 lei/actiune, cu 7% peste buget si in acelasi timp in crestere cu 25% fata de castigul din 2004. La inceputul anului trecut, aceasta SIF estimase un profit net de 47 milioane de lei.

Articol integral in Ziarul Financiar