Inca sase oameni au murit de frig, scrie Gandul. Sute de mii de romani au ramas fara gaze, scrie Libertatea. Cei 3G (gazul, gerul si gripa) ameninta Romania, titreaza Cotidianul. Elevii celui mai bun liceu din Bucuresti invata in clase-congelator, scrie Adevarul.

Inca sase oameni au murit de frig

preluare Gandul

Doi oameni decedati si un al treilea ajuns in coma la spital – acesta este bilantul noptii de luni la Brasov, unde s-au inregistrat minus 25 de grade Celsius. Una dintre victime este consilierul judetean PD Liviu Pripon, 44 ani, decedat sub ochii familiei sale in urma unui stop cardiorespirator, produs pe fondul astmului bronsic de care suferea.

Al doilea decedat este un barbat de 38 de ani, pe nume Papurica Ion, din Novaci-Gorj, delegatul unei societati comerciale, gasit fara suflare, ieri dimineata, in cabina unui autotren (GJ-10-FRE) parcat la intrarea in supermarketul Metro II din Brasov.

Alaturi de el se afla soferul Sclamna Dumitru, 21 ani, din Baia de Fier-Gorj, care a fost transportat in coma la Spitalul Judetean, unde medicii fac acum eforturi disperate pentru a-l salva.

In urma anchetei declansate imediat de politisti s-a stabilit ca cei doi fusesera victimele unei intoxicatii grave cu monoxidul de carbon emanat de instalatia autonoma de incalzire a cabinei autotrenului, blocata de gerul naprasnic.

Trei persoane au murit, in noaptea de luni spre marti, la Constanta, din cauza gerului, acestea fiind descoperite in doua parcuri din municipiu si in gara.

La morga Cimitirului Central din Constanta au fost transportate, luni noaptea, cadavrele a doi barbati, persoane fara adapost, care au fost gasite in parcurile orasului.

Articol integral in Gandul

Gazele i-au adus la disperare pe romani

preluare Libertatea

Gerul din ultimele zile a inghetat si casele romanilor. In Iasi, Botosani, Buzau, dar si in Capitala, presiunea gazelor a scazut atat de mult incat focurile in multe sobe s-au stins, iar centralele termice abia au putut fi pornite.

Ieri dimineata, dupa o noapte cu temperaturi mult sub zero grade, multi bucuresteni s-au trezit ca nu pot sa aprinda focul. Dispeceratul Distrigaz Sud a fost asaltat de telefoane, dar raspunsul primit nu a multumit pe nimeni.

"Temperaturile scazute care au afectat in ultima perioada majoritatea tarilor europene si mai ales Federatia Rusa au condus la diminuarea importului de gaze naturale in numeroase tari, printre care si Romania. Acest lucru a condus la scaderea drastica a presiunii gazelor naturale in tot sistemul national de transport si distributie", ne-a spus reprezentantul Distrigaz Sud, Viviana Zimbilschi.

Articol integral in Libertatea.

Cei 3G ameninta Romania

preluare Cotidianul

Gerul, gazul si gripa. Acestia sint cei trei G din cauza carora Romania are probleme. Presiunea gazelor a scazut ingrijorator, combinatele chimice ramin oprite, centralele electrice si termice au fost trecute, fortat, de pe gaze pe pacura sau pe carbuni.

Distribuitorii romani de gaze naturale au anuntat ca intimpina probleme in furnizare, in conditiile in care temperaturile coboara sub minus 20 de grade Celsius, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Ieri, Distrigaz Sud isi avertiza clientii asupra riscului ca presiunea sa scada, si sfatuiau consumatorii casnici sa verifice atent flacara instalatiilor pe gaze, si sa le opreasca in cazul in care presiunea scade.

Articol integral in Cotidianul

Elevii celui mai bun liceu din Bucuresti invata in clase-congelator

Olimpicii de la Colegiul "T. Vianu" isi iau notite cu manusi

preluare Adevarul

Infofoliti, dotati cu manusi, fulare si caciuli de blana, cu pufoaicele pe ei si cu puloverele ridicate pana-n varful nasului, asa au stat, ieri, la ore, elevii celui mai bun liceu din Capitala: Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu", unde invata zeci de olimpici.

Caloriferele erau sloi, profesorii dardaiau de frig in cancelarie, elevii misunau pe hol, care mai de care, sa se mai incalzeasca prin miscare. "In timpul noptii am avut o presiune scazuta la gaz, iar la ora 8 dimineata nu a mai fost deloc. Nici acum nu avem gaz, caloriferele sunt reci. Am scurtat orele la 20 de minute, cu pauza de 5 minute.

Nu avem ce face, dat fiind ca temperatura in clase este de 9 grade. La parter e mai bine, dar, la etaj, e foarte frig. In conditiile acestea, noi facem si pregatirea pentru olimpiada", ne-a declarat directorul adjunct, Rodica Cherciu.

Articol integral in Adevarul.