Dupa un jaf de 2,1 milioane de euro la o firma de transporturi din Karlsfeld, langa München, pe 10 decembrie, Matthias Schmidt a fost capturat sambata trecuta de o echipa de ofiteri din Serviciul de Urmarire al Inspectoratului General de Politie (UGPR) in Drumul Taberei.

Ancheta Politiei Criminale din Fürstenfeldbruck si investigatiile cotidianului local „Frankenpost" (80.000 expl.) scot in evidenta primele contradictii in declaratiile infractorului.

Potrivit ziarului bavarez, „hotul de milioane, Matthias Schmidt a fost timp de 7 ani director regional la firma de transport de valori GBS" („Gesellschaft für Sicherheit Bayreuth" - Societatea de Securitate de la Bayreuth). Schmidt avea o relatie buna cu seful sau, Manfred Hübner.

Intr-un interviu publicat marti, 31 ianuarie, Hübner relateaza ca isi anuntase angajatul ca vor „inspecta filiala din Karlsfeld luni, 12 decembrie." Dar Schmidt i-a luat-o inainte. Profitand de „anumite cunostiinte si de faptul ca in calitatea sa de director regional avea un cuvant de spus", Matthias Schmidt s-a prezentat singur, deja sambata.

Cere aceesul la seif: cei doi angajati din filiala ii dau cheile. Schmidt, cunoscand codul secret, s-a servit cu milioanele „recoltate" de firma de la supermarketurile din regiune.

"Abia dupa arestarea lui Schmidt la Bucuresti, personalul s-a linistit"

Fost politist, Manfred Hübner spune ca dupa jaf a colaborat strans cu Politia Criminala din Fürstenfeldbruck.

Abia acum, dupa arestarea hotului la Bucuresti, personalul firmei incepe sa se linisteasca. „Daca de 7 saptamani ni se cam dusese pofta de ras, acum ne simtim cu totii usurati."

Ce consecinte va lua in legatura cu securitatea firmei? „Cand am analizat cazul, ne-am dat seama ca trebuie sa luam noi masuri. Am intensificat standardurile de siguranta, pentru a evita sa se reproduca in viitor acest gen de lucruri", afirma Manfred Hübner in interviu. S-a bucurat ca a primit de la clientii firmei foarte multe telefoane de solidaritate.

Entuziast, Schmidt i-a povestit sefului sau despre concediul sau in Egipt, (din 2005, n.a.) „Unde a practicat sportul sau preferat: scafandru". Despre „o noua cunostinta" n-a suflat o vorba. Potrivit surselor de politie, acolo a cunoscut o romanca de 38 de ani, cu care locuia pana la arestarea din 29 ianuarie, in Drumul Taberei.

Cu doi metrii inaltime, Matthias Schmidt, „aparitia batatoare la ochi", nu avea mari sanse sa ramana mult timp nedescoperit, considera fostul sau sef. Fugarul a incercat sa-si modifice aspectul fizic: in momentul arestarii, Schmidt nu mai avea mustata.

Traseul fugarului: Austria, Ungaria si Romania

Potrivit purtatorului de cuvant Michael Haber de la Politia Criminala din Fürstenfeldbruck ,„prezumptivul hot de milioane, Matthias Schmidt, a plecat chiar in seara faptei (10 decembrie 2005, n.a.) intr-un Ford Escort de ocazie, cumparat cu doua zile inaintea faptei.

Pentru fuga sa, a folosit un pasaport fals si un permis de conducere din Slovacia." Traseul lui Schmidt a fost: Austria, Ungaria si Romania. In perioada urmatoare, cetateanul de 41 de ani a locuit in diverse locatii in Romania, pana cand s-a instalat, impreuna cu romanca de 38 de ani in apartamentul din Bucuresti.

„ Automobilul fugarului, a fost vandut de prezumptivul hot la Bucuresti, unui negustor de masini de ocazie."

Unde au ramas 500.000 de euro?

Imediat dupa arestarea sa la Bucuresti, Schmidt a declarat ca din banii furati „a cheltuit numai 10.000 de euro". Din 2, 1 milioane de euro, politia a gasit deja pe 24 ianuarie, 300.000, la complicele ramas in Germania. In jur de 500.000 de euro au disparut. „Schmidt a declarat acum, fara sa dea detalii, ca restul banilor i-a pierdut pe drum" (sic!), relata miercuri „Frankenpost".

Dupa colaborarea cu colegii romana, functionarii Politiei Criminale s-au intors marti seara la Fürstenfeldbrück. Anumite detalii despre misterioasa „prietena din Romania" si declaratiile contradictorii ale lui Matthias Schmidt vor trebui elucidate.