Peliculele "Visul lui Liviu" si "Tertium non datur" au fost prezentate "la pachet" la Institutul Cultural Roman.

Venite de la Festivalul International de Film de la Berlin, unde au fost prezentate "la pachet" in cadrul sectiunii "Forum", filmele "Visul lui Liviu", in regia lui Corneliu Porumboiu, si "Tertium non datur", regizat de Lucian Pintilie, au fost vizionate, in aceeasi formula, joi, la Institutul Cultural Roman.

La Berlin, filmul lui Porumboiu a fost prezentat alaturi de cel al lui Pintilie, la cerinta expresa a acestuia din urma.

"Sunt doua povesti despre marginalitate, in limbaje cinematografice total opuse, dar care puse impreuna functioneaza", a explicat Porumboiu in cadrul dezbaterii de dupa vizionare, moderata de criticul de film Alex Leo Serban.

Nationalism sau ironie?

In premiera in Romania, coproductia romano-franceza "Tertium non datur", avandu-l ca scenarist si regizor pe Lucian Pintilie, si pe Victor Rebengiuc intr-unul dintre rolurile principale, este o adaptare dupa nuvela "Capul de zimbru" a lui Vasile Voiculescu.

Temele mandriei, onoarei si demagogiei sunt puse impreuna intr-o poveste petrecuta in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Un pretios timbru "Cap de bour", disparut pe neasteptate, va duce la umilirea unor ofiteri romani in fata unor germani, provocand, in cele din urma, o exacerbare a demnitatii ultragiate.

La Berlin, parerile asupra filmului au fost impartite. Unii spectatori au considerat filmul "nationalist", a aratat Alex Leo Serban. Lucian Pintilie a replicat insa ca nu poate fi vorba despre asa ceva, referindu-se la un citat din Cioran, pus in gura unuia dintre personaje:

"Poate fi "vreau o Romanie cu populatia Chinei si destinul Frantei" o replica serioasa sau e una sarcastica? E, cu siguranta, o replica bascalioasa", a explicat regizorul.

Pintilie intentioneaza sa filmeze si alte pelicule de 40 de minute, ce vor face parte dintr-o serie. Una va fi inspirata tot din scrierile lui Vasile Voiculescu, iar celelalte vor porni de la o povestire a lui Barbey d’Aurevilly, respectiv de la mult-mediatizatul caz de exorcism de la Tanacu.

O felie de realitate

Cealalta pelicula, "Visul lui Liviu" (2004), este primul film realizat de Corneliu Porumboiu dupa absolvirea UNATC si reprezinta debutul sau la Berlinala. Filmul, realizat intr-un cartier marginas din Vaslui, are in centrul sau un "baiat de cartier", descurcaret, dar nu lipsit de sensibilitate.

Liviu (interpretat de Dragos Bucur) analizeaza cu duritate lumea mizera a postcomunismului, in care greselile parintilor se intorc impotriva copiilor. Este, in acelasi timp, chinuit de un cosmar pe care nu reuseste sa si-l aminteasca la trezire.

Contrapunct la realitatea cruda, visul sau ii va oferi, pana la urma, iesirea din chiar cosmarul realitatii, la care contribuie si el, alimentandu-l cu propriile actiuni si decizii. Productia a fost distinsa cu Premiul pentru cel mai bun film romanesc la Transilvania International Film Festival (TIFF) 2004.

Articol integral in EVZ