Scriitorului Mircea Cartarescu i s-a conferit, printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu si publicat joi in Monitorul Oficial, Ordinul Meritul Cultural in Grad de Ofiter.

Ordinul a fost acordat „avand in vedere propunerea Ministerului Culturii si Cultelor, pentru talentul remarcabil care a ridicat valoarea literaturii romane contemporane, pentru spiritul managerial dovedit, prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilitati de a avea acces la literatura de buna calitate", se arata in motivatia decretului.

Daca talentul scriitorului este incontestabil, spiritul managerial pomenit in decret are darul sa surprinda, atat timp cat Mircea Cartarescu nu detine o functie si nu ocupa o pozitie din care sa gestioneze o afacere culturala.

„Mi-e greu sa-mi dau seama la ce s-a referit presedintele", a declarat, pentru ziarul „Gandul", Mircea Cartarescu, intrebat despre ce spirit managerial crede ca este vorba. „Am fost surprins de aceasta decorare. Eu fac parte dintr-o generatie care nu prea stie ce sa faca cu medalii si ordine. Nu am mai primit niciodata pana acum.

Pot sa spun insa ca o primesc cu placere. Te onoreaza o distinctie daca o primesti dintr-o mana onorabila si credibila. Am incredere in presedintele Basescu si cred ca nu va rata sansa de a deveni un personaj politic important al istoriei noastre."

Articol integral in Gandul