Fortate de competitie si in goana dupa cote de piata, bancile vin cu oferte de 6,9% la credite ipotecare in lei si 7,75% pentru depozite pe 12 luni.

Bancile de talie medie au inceput sa ridice dobanzile platite la depozitele in lei mai aproape de noul nivel al dobanzii de interventie a BNR (8,5%), in timp ce dobanzile la creditele in lei au fost impinse chiar pana la 6,9% pe an, sub presiunea concurentei.

In tot mai multe cazuri dobanzile la depozite cu scadente apropiate de un an au ajuns la niveluri care acopera inflatia prognozata pentru 2006, de 6-6,5%, dupa o perioada in care au fost real negative.

Banca Transilvania si o banca de talie mica - ProCredit Bank- au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute majorari ale dobanzilor platite la lei, ducandu-le pana la 7,75% pe an, pentru scadenta de 12 luni.

Proiectiile bancii centrale indica o inflatie de 6,5% in decembrie, ceea ce lasa loc si pentru un castig in termeni reali din dobanzi.

"Suntem o banca romaneasca si cresterea numarului de clienti romani, persoane fizice si mici intreprinzatori este esentiala pentru noi, cel putin la fel de esentiala ca si profitabilitatea.

De aceea am crescut dobanzile la depozitele in lei, din acest punct de vedere luand locul unei banci importante care acum cateva luni era inca romaneasca", spune Ionut Patrahau, director general adjunct al Bancii Transilvania.

ING Bank, un jucator orientat mai mult pe segmentul corporativ, a anuntat de asemenea majorari de dobanzi. Banca plateste acum dobanzi intre 5% si 6% pe an pentru depozitele in lei.

Pe de alta parte, dobanda platita la depunerile din contul ContÕRol, principalul produs cu care ING opereaza pe piata de retail, a ramas nemodificata, la 6,1% pe an (pentru solduri cuprinse intre 700 si 49.999 de lei).

Articol integral in Ziarul Financiar