Miscari spectaculoase pe piata asigurarilor in 2005: in asigurari generale, Asiban a urcat de pe locul opt in 2004 pe locul patru anul trecut, iar pe piata asigurarilor de viata ING a ramas lider, urmata de AIG Life si Asiban, care au luat fata Asirom.

Cel mai mult au urcat companiile de asigurari care au bune relatii cu bancile sau sunt chiar detinute de banci: Asiban (controlata de BRD, BCR, CEC si Banca Transilvania), BT Asigurari (Banca Transilvania) si BCR Asigurari.

Piata asigurarilor s-a triplat in ultimii cinci ani, ajungand la circa 1,2 miliarde de euro in 2005, in crestere cu aproximativ 40% fata de anul anterior.

Produsele de asigurare care au impulsionat piata au fost asigurarile de risc de credit, cumparate de banci pentru acoperirea riscului de neplata a creditelor, precum si asiguraraile de viata, locuinta si Casco, incheiate de clientii bancilor, in functie de destinatia creditului.

Jucatorii din piata spun ca acest ritm de crestere se va pastra si in acest an, iar investitiile straine vor continua sa curga. Pe piata asigurarilor din Romania sunt prezente nume mari de pe piata mondiala: AIG, Allianz, Vienna Insurance Group (fost Wiener Staedtische), Uniqa, Generali si Aviva.

"Interesul exista si e posibil sa apara si in acest an companii mari, nu neaparat din UE. Stabilindu-si o societate de asigurari aici, compania respectiva are oportunitatea de a opera pe piata Uniunii.

Atractive sunt societatile cu cota de piata mare, care mai sunt doar cateva", spune Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Primele trei societati de pe piata asigurarilor si-au pastrat anul trecut locurile pe care le-au ocupat in 2004.

Articol integral in Ziarul Financiar