Moartea fostului lider iugoslav Slobodan Milosevici, decedat sambata in celula sa din centrul de detentie al Tribunalului Penal International, ramane invaluita in mister. Rezultatele preliminare ale autopsiei arata ca decesul a survenit in urma unui atac de cord, dar testele toxicologice continua, pentru a inlatura suspiciunile de otravire, informeaza BBC.

Comentariile presei de la Bucuresti:

Moartea fostului presedinte iugoslav lasa Tribunalul Penal International fara "mari vinovati" si reaprinde pasiunile la Belgrad, scrie EVZ sub titlul: "Milosevici, sfidarea finala".

Moartea fostului lider iugoslav Slobodan Milosevici, inainte de pronuntarea unei sentinte, aduce o lovitura majora credibilitatii Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, dar si ideii de tribunal international in general, scrie Cotidianul in articolul "Milosevici ataca post-mortem autoritatea Tribunalului de la Haga".

Sub titlul "Omul care a inselat istoria", Romania Libera scrie:

Slobodan Milosevici a reusit ceea ce nu a reusit nimeni, nici macar Hitler: a transformat istoria in ideologie. Daca nazistii aveau inca nevoie de zei pagani iar comunistii rescriau istoria in laboratoarele ministerului adevarului, Milosevici a transformat istoria Serbiei intr-un mit.

El le-a vorbit sarbilor despre curajul de care au dat dovada in trecut chiar si atunci cand nu mai exista nici o speranta, despre mandrie si sacrificiu. Cum ar fi putut sarbii sa nu il urmeze spre dezastru?

Foto: Romania Libera

Presa din Belgrad (citata de Gandul) a comentat pe larg, sambata, moartea lui Slobodan Milosevici, majoritatea ziarelor acuzand Tribunalul Penal International de la Haga de a-l fi "asasinat" pe fostul presedinte al Iugoslaviei.

"Milosevici mort la Haga", titreaza influentul cotidian Politika, care anunta ca "procesul lui Slobodan Milosevici s-a terminat si nu va mai fi facut responsabil".

"Haga l-a ucis pe Milosevici", afirma, la randul sau, cotidianul Glas Javnosti, care noteaza ca fostul presedinte iugoslav suferea de mult timp de probleme cardio-vasculare.

Cotidianul Vecernje Novosti reaminteste ca Milosevici s-a plans recent de dureri de cap. Medicii din Belgrad avertizasera ca fostul presedinte ar putea sa moara la Haga, a indicat cotidianul.