Sambata seara au aparut primele rapoarte care indica o usoara scadere a nivelului Dunarii, dar sutuatia ramane in continuare critica. In ultimele zile, fluviul a devenit amenintator, iar hidrologii estimasera ca s-ar putea depasi debitul maxim istoric de 15.900 de metri cubi pe secunda. Pana in prezent 12 judete sunt in alerta, iar peste 600 de persoane au fost evacuate.

Au fost afectate 500 de case, 200 de kilometri de drum si peste 26 de mii de hectare de teren arabil.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu a declarat ca armata este gata sa intervina cu pana la 10.000 de soldati in cazul unor inundatii puternice in bazinul Dunarii, avand pregatite si elicoptere, avioane de transport si ambarcatiuni.

Pe de alta parte, ministrul Mediului, Sulfina Barbu a dat asigurari ca debitul Dunarii la intrarea in tara nu va depasi 15.900 de metri cubi pe secunda. Ea a precizat ca in prezent, nu se impun alte inundari controlate. Sulfina Barbu a adaugat ca prognoza meteo nu indica precipitatii in urmatoarele zile, iar raurile interioare sunt in descrestere.

Si secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga, a declarat ca atingerea cotelor istorice ale debitului Dunarii este exclusa.

Sambata dimineata, debitul fluviului a atins valoarea record de 15.600 de metri cubi pe secunda, la Bazias si la Portile de Fier.

In judetul Mehedinti, peste 200 de case sunt in pericol de inundatii dupa ce ultimul dig care apara localitatea Cozia a cedat vineri noaptea. Apele au inundat 11 case, peste 150 anexe gospodaresti, peste 260 fantani, 23 poduri si podete, peste 2500 ha teren arabil, 1400 ha fanete si 050 ha paduri din 25 de localitati.

In municipiul Drobeta-Turnu Severin, la intrarea dinspre vest, in zona „Vapor", nivelul apei a ajuns la o distanta de jumatate de metru fata de Drumul National 6 (DE 70), iar in zona strand exista pericolul de inundare a caii ferate Bucuresti-Timisoara pe o portiune de 500 metri.

In judetul Dolj, portul Bechet este inchis. In localitatea Nedeea, autoritatile incearca sa provoace o noua inundare controlata, pentru a proteja astfel localitatile aflate in calea apelor. In patru orase doljene au fost pregatite adaposturi speciale pentru sinistrati, insa nu a fost evacuata nici o gospodarie, pana in prezent.

Pe digul Jiu-Bechet-Dabuleni actioneaza echipe de muncitori, militari, voluntari pentru consolidarea digului cu saci de pamant.

In judetul Teleorman, Dunarea a continuat sa creasca fata de zilele precedente, la Turnu Magurele cota de pericol fiind depasita cu 108 cm. La Zimnicea se inregistreaza o depasire a cotei de pericol cu 45 centimetri.

Activitatea in portul Giurgiu este blocata total.

Autoritatile s-au mobilizat in judetele Ialomita si Calarasi, acolo unde apele ameninta sa creasca din nou in urmatoarele 48 de ore. In aproape toate localitatile se ridica diguri de aparare impotriva inundatiilor.

In judetul Constanta, mai multe diguri si drumuri judetene au fost deja acoperite de ape. La intrarea in localitatea Dunarea, terasamentul drumului s-a surpat, iar autoritatile locale lucreaza la consolidarea lui. La Vadu Oii au aparut infiltratii in dig, iar la Rasova sunt in pericol 90 de case, precum si scoala din localitate.

In multe localitati, apa din fantani nu mai este potabila. La Ostrov si Seimeni, satenii primesc apa potabila din cisterne, aduse de la Constanta.

Pentru a evita izbucnirea unei epidemii, medicii au decis sa vaccineze persoanele evacuate. Populatiei i se recomanda sa se prezinte la medic de la primele semne de boala.

Singurele zone in care sursa de apa nu a fost afectata pana in prezent sunt Oltina si Aliman, localitati in care puturile sunt sapate la mare adancime.

In judetul Galati, au fost inundate mai multe dane din porturile Docuri si Bazinul Nou, iar activitatea portuara a fost intrerupta.

Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Teleorman, a stabilit, sambata, sa nu aplice, deocamdata, masura de inundare controlata a unor mari suprafete

In cazul in care debitele Dunarii vor atinge cote maxime, vor fi afectate 12 judete: Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila , Galati, Constanta si Tulcea.

Sunt in pericol de a fi inundate peste 1300 de case si anexe gospodaresti, peste 17.000 de hectare de terenuri agricole, islazuri si paduri.

Ar putea fi inundate porturile Gruia, Calafat, Bechet, Harsova, Braila, Corabia, Santierul Naval Galati si zona Capitaniei Constanta.

Dupa cum a anuntat Ministerul Mediului, printre obiectivele economice si sociale care ar putea fi afectate de ape sunt: 17 ferme piscicole, Hotelul Sucidava din judetul Olt, fabrica de cherestea din Corabia, 8 obiective economice din Galati, 5 obiective sociale din Dunareni, o scoala din Rosova si 8 blocuri din Maliuc.

Administratia Fluviala a Dunarii de Jos a decis sa intrerupa circulatia navelor de mare capacitate, pe Dunarea maritima, intre Sulina si Galati, din cauza nivelului foarte ridicat al apei.