Episodul lacrimi Basescu

Marius Tuca: Nu-l vazusem pana atunci pe dl. Basescu plangand...

Theodor Stolojan: Categoric, Dl. Traian Basescu... sa stiti ca este un om, este un om la fel ca noi. Este un om cu suflet.

Marius Tuca: Ati crezut in lacrimile lui Traian Basescu.

Theodor Stolojan: Am crezut categoric. categoric va spun.

"Cred cu tarie in fuziunea dintre PNL si PD"

Marius Tuca: In ce moduri vreti sa va implicati in viata politica?

Theodor Stolojan: Dl Tuca, voi incerca ca impreuna cu colegi din PNL sa tragem cateva semnale de alarma, sa propunem un proiect politic, care, din punctul meu de vedere, trebuie sa ajunga la aceasta coagulare a fortelor politice de dreapta.

Deci inclusiv fuziunea dintre PNL si PD. Cred cu tarie in acest proiect. In masura in care voi constatat ca, datorita faptului ca PNL este astazi la putere, nu vede mai departe de aceasta putere.

Marius Tuca: nu vede pe termen lung...

Theodor Stolojan: nu vede pe termen lung, nu se uita la ce se intampla cu acest exemplu al PSD-ului, care a avut o putere aproape incredibila in Romania in perioada 2001-2004; in masura in care voi vedea ca PNL nu sesizeaza, cu toate eforturile pe care le depunem, aceste pericole care apar si nu poate opri aceasta deterioare a pozitiei sale pe scena politica, sigur, va trebui atunci sa ma gandesc foarte bine ce decizie voi lua.

Acesta este un motiv al implicarii mele. Al doilea motiv este legat, sigur, de functia pe care o detin in prezent si unde cred ca nu am facut destul, in sensul de a sustine anumite puncte de vedere ale presedintelui si ale administratiei prezidentiale.

Eu am pornit de la convingerea ca presedintele - si dansul isi poate apara punctele de vedere fara nici un fel de problema -, dar am pornit de la premiza ca noi trebuia sa stam cu o anumita discretie.

Marius Tuca: Deci renuntati la aceasta discreti

Theodor Stolojan: Noi lucram pentru presedinte; vom fi mai activi.

De exemplu, in domeniul economic vom arata ca treneaza reforma in domeniul fiscal, care a creat mari probleme mediului de afaceri, este inadmisibil ce s-a intamplat cu aceasta bajbaiala.

In domeniul pensiilor, unde s-au facut lucruri deosebite anul trecut si in acest an prin recalcularea pensiilor, a fost un efort incredibil, dar este un sistem care este inechitabil la ora actuala datorita trecerii al sistemul de pensii private obligatoriu.

Pentru ca sistemul actual era gandit numai in corelatie cu sistemul de pensii private obligatoriu.

In domeniul adminsitratiei publice, nu stiu daca va amintiti, in momentul in care Alianta a preluat puterea, a spus ca nu miscam structurile institutionale lasate de PSD datorita presiunii cu integrarea, cu bugetul deja adoptat pentru anul 2005 si ca vom face acest lucru dupa sase luni de zile; ganditi-va ca nu s-a intamplat nimic, este dimpotriva o aglomerare de agentii, de institutii, ceva care a devenit foarte greoi.

Sunt multe lucruri despre care noi am considerat ca nu trebuie sa iesim, presedintele, din cand in cand, desigur, a mai dat cate un mesaj.

Sigur, problemele pe domeniul economic sunt mai delicate pentru Presedintie, pentru ca, duap cum stiti, presedintele are atributii directe in materie de securitate nationala, in materie de politica externa, in timp ce guvernul are atributii directe in domeniul economic - sigur, si in domeniul securitatii, si al politicii externe, dar in domeniul economic guvernul are atributii directe, insa presedintele care are un rol de mediator, el poate interveni.

Marius Tuca: Sunteti cam dur cu guvernarea, d-le Stolojan.

Theodor Stolojan: Nu, nu sunt dur. Dl. Tuca, nu e vorba de duritate, e vorba ca aceatsa tara, oamenii merita mai mult. Si ei si-au pus speranta in noi. Iar dcaa noi nu raspundem la aceasta speranta, atunci trezirea va fi foarte dura.

Eu nu am avut un grup in PNL. Dl. Tariceanu areMarius Tuca: Th.

Stolojan a fost dat la o parte, el si grupul sau de catre gruparea Tariceanu, cei care se afla la guvernare acum sunt cei care conduc PNL-ul, iar Stolojan, Boureanu,Mona Musca, "oamenii lui Stolojan", sa-i spunem sau gruparea Stolojan, este intr-un conflict deschis cu gruparea Tariceanu, care se afla la guvernare si, in acelasi timp, este de partea presedintelui Traian Basescu. Lucrurile pot fi privite si astfel.

Theodor Stolojan: Pot fi privite, dar eu aduc niste corecturi esentiale. In primul rand, eu nu am avut grupuri. Dl. Tariceanu are un grup foarte restrans, care ia decizii si care, pe urma, sunt dezbatute; alteori, poate, nu sunt dezbatute, sunt pur si simplu comunicate.

Eu nu am avut un grup in PNL, eu am format o echipa si am cautat sa fiu echidistant fata de toti membrii PNL, desi stiam ca unii dintre ei, un anumit grup, format in jurul - de ex., a d-lui Patriciu - din punct de vedere politic, avea cu totul si cu totul alte vederi decat am avut noi la vremea respectiva.

Dansii nu doreau nici alianta, nu mai vorbesc de fuziune, deci erau cu totul alte proiecte. Dar eu nu m-am comportat fata de dansii altfel decat m-am comportat fata de fiecare dintre membrii PNL. Pe cand acum, dupa cum vedeti, oamenii care au alte vederi, practic, sunt inlaturati din procesul decizional.

Marius Tuca: Va cauta oamenii din PNL, oamenii din teritoriu, va cauta oamenii care au fost dati la o parte?

Theodor Stolojan: Nu e vorba de oameni care au fost dati la o parte si, in general, nu incurajez oameni care au diferite frustrari ca nu au ajuns intr-o pozitie. Si as vrea sa ma intelegeti foarte bine: eu am avut toate functiile astea - si presedinte de partid, si prim-ministru, si ministru, deci nu functiile ma intereseaza.

Ma intereseaza cateva lucruri: Romania sa progreseze si ma intereseaza sa nu imi fie rusine cand ma duc in fata oamenilor.

Marius Tuca: Decizii luate de cabinetul Tariceanu, decizii pe care nu le-ati fi luat niciodata, daca ati fi fost prim-ministru?

Theodor Stolojan: In primul rand, in momentul in care ati introdus cota unica de impozit pe veniturile personale si pe capital, nu as fi renuntat nici o clipa ca toate veniturile din capital sa fie impozitate cu aceeasi cota.

Aici a fost o influenta nefasta, nu are rost sa va spun de unde a intervenit; in orice caz, poate cunoasteti, in Romania au intrat miliarde de dolari, care au intrat si au iesit, datorita diferentelor de dobanzi. Noi trebuia sa impozitam din prima clipa dobanzile cu 16% ca si celelalte venituri din capital.

Nu exista nici o scuza pentru care un venit din capital sa fie impozitat cu 10% sau deloc si alte venituri cu 16%. Iata o masura.

O alta masura luata de dansul sau, mai bine zis, neluata, este ca administratia centrala publica a fost lasata intr-o stare in care este ineficienta si in care, de fapt, acum trebuie inceputa o reforma a administratei publice centrale. Noi am discutat la vremea respectiv in PNL o multime de vreme despre reducerea numarului de ministere, nu mai vorbesc de agentii. Uitati-va ce haos s-a creat.

Noi cream cate o agentie pentru fiecare problema; iata va dau si un exemplu: acum, recent, s-a creat o agentie de supraveghere a fondurilor de pensii. Nu era nevoie.

Avem o agentie de supraveghere a asigurarilor, fondurile de pensii se intalnesc cu aceasta activitate, ca dovada, agentia este creata, trebuie sa isi angajeze personal, sa elaboreze norme metodologice, in timp ce exista deja o experienta in acest domeniu.

In sfarsit, iata o alta masura pe care nu as fi luat-o: stiti ca in Romania de 16 ani ne chinuim sa incheiem procesul de restitutire a terenurilor, a cladirilor s.a.m.d.

Faptul ca de 16 ani Romania nu incheie acest proces, sigur ca e pacat. Pentru ca aceste active care nu au regimul de proprietate clar, ele sutn imobilizate, nu intra in circuitul economic.

Fondul Proprietatea

Sa dam celor care nu isi pot primi inapoi terenurile, cladirile, dintr-un motiv sau altul si s-a hotarat ca acestia sa devina actionari la un fond, Proprietatea, construit foarte ingenios, corect din punct de vedere al pietei financiare, dar care sufera de un mare neajuns.

S-au amestecat borcanele; in ce sens? De data aceasta, celor care sunt indreptatiti sa primeasca inapoi o cladire sau ce au avut li se stabileste un cuantum exact al acestei despagibiri. Legea prevede un mecanism clar: se stabileste intai dreptul sau la ce a avut, dupa care se face o evaluare si omul stie ca are un titlu de despagubire cu o suma exacta.

Bagandu-l in Fondul Proprietatea, el dintr-o data se trezeste ca poate merge in sus sau in jos cu aceasta valoare. Din punct de vedere juridic, nimeni nu are dreptul sa-i dea ceva in plus sau sa-i dea ceva in minus.

Ceea ce sustine astazi guvernul si cei care se ocupa de fondul Proprietatea ca in acest fond Proprietatea se pun active foarte valoroase, companii foarte valoroase, a caror valoare de piata va fi mult mai mare decat valoare nominala nu are temei legal.

Aceasta valoare in plus va reveni unor oameni care stiu exact cat li se cuvine, carora li s-a stabilit exact cat pot sa primeasca. Iata, vad cu totul diferit nu Fondul Proprietatea, ci modul in care se aplica prevderile acestui Fond Proprietatea.

Lustratiei

Marius Tuca: Legea lustratiei, o initiativa a PNL.. Se tot dezbate, s-a dezbatut, a existat acest proiect in perioada in care ati fost presedinte al PNL?

Theodor Stolojan: Imi amintesc ca se discuta despre acest in legatura cu pct. 8 din Declaratia de la Timisoara, dar atunci nu s-a finalizat nici un proiect de lege.

Marius Tuca: Sunteti de acord cu aceasta lege?

Theodor Stolojan: Sunt de acord cu ea.

Marius Tuca: Dvs. intrati sub incidenta ei, vor sa va lustreze si pe dvs.?

Theodor Stolojan: S-a facut un amendament pe care am inteles ca si liberalii din Comisia juridica l-au imbratisat cu mare bucurie, un amendament care a fost pus acolo gandidu-se ca ma tinteste exact pe mine; amendamentul suna asa: ca sunt lustrati sau lustrabili si cei care au avut responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare.

Marius Tuca: Legea aceasta pana la urma era pentru doi. Dl. Basescu incerca sa isi aroge meritul doar pentru domnia sa. Stiti ca era amendamentul acela referitor la sefii de nava care au facut politie politica. Vad ca v-a tintit si pe dvs.

Theodor Stolojan: Dl. Tuca, trebuie sa zambim.

Marius Tuca: Deci sunteti lustrabil sau nu, d-le Stolojan?

Theodor Stolojan: Eu nu sunt lustrabil si de ce va spun: acel amendament dovedeste neprofesionalismul; eu o iau ca neprofesionalism. De ce? Pentru ca cel care face, de ex., plati si incasari valutare, are responsabilitate. Deci trebuie sa definim printr-o alta lege ce inseaman "cei cu responsabilitati".

Si daca venim la termenul de "operatiuni valutare", eu demonstrez cu dictionar din vremea respectiva ca Directia valutara si a operatiunilor financiare in care eu am lucrat a facut operatiuni valutare.

Marius Tuca: Dar cine a venit cu acest amendament?

Theodor Stolojan: Din cate retin, a venit de la un senator de la PSD.

Marius Tuca: ...a, deci a venit de la PSD si a fost imbratisat de colegii dvs. din PNL.

Theodor Stolojan: a fost sustinut de d-na senator Norica Nicolai si de altii de acolo. Sigur, eu le-am spus urmatorul lucru, celor cu care am disuctat, d-nei Mona Musca, initiatoarea: "D-le, daca tintiti operatiunile valutare facute de securitate, atuinci trebuie pus 'operatiuni valutare speciale'".

Marius Tuca: In vara trecuta, s-a discutat despre dvs. Calin Popescu Tariceanu isi anuntase demisia. S-a vorbit atunci ca dvs. ati urma sa fiti prim-ministru. Si asa era.

Theodor Stolojan: D-le Tuca, astea sunt speculatii, scnearii care se fac...

Marius Tuca: Stiu, d-le Stolojan. Dar, pana la specualtii, mi-aduc perfect aminte si, credeti-ma, informatiile pe care le am sunt de obicei de la sursele cele mai importante. Era momentul demisiei lui Calin Popescu Tariceanu, demisie pe care si-a anuntase si public, chiar daca ulterior si-a retractat aceasta demisie. Si atunci se vorbea ca dvs. veti fi prim-ministru.

Ceea ce er5a perfect credibil, avand in vedere ca dl. presedinte Traian Basescu este cel care desemneaza, va desemna prim-ministrul.

Theodor Stolojan: Dansul desemneaza, dar exista o majoritate parlamentara care sustine sau nu sustine. Deci daca dansul ar fi facut acest lucru, sigur ca m-as fi angajat intr-o asemenea actiunea, dupa o analiza temeinica, dupa ce as fi facut o analiza politica, impreuna cu partidele politice, pentru a vedea ce fel de majoritate parlamanetara se poate construi. Problema nu este sa-l schimbi pe Tariceanu...

Dinu Patriciu

Marius Tuca: ... era vorba ca isi anuntase demisia, nu era vorba sa-l schimbati dvs. Spuneti-mi, ce relatie aveti cu Dinu Patriciu?

Theodor Stolojan: Nu am nici o relatie.

Marius Tuca: ATi avut vreodata?

Theodor Stolojan: Nu am avut niciodata o relatie. Dl. Dinu Patriciu eu nu am ce discuta despre activitatea dansului de afaceri, eu discut despre activitatea omului politic Dinu Patriciu, cu ale carui proiecte eu nu am fost de acord. Si nu numai eu, majoritatea din conducerea PNL. De ex., dl.

Dinu Patriciu urmarea acum un an jumate' propunea partidului sa intram in Partidul Popular European. Si sustinea cu tarie acest lucru si, sigur , la vremea respectiva PNL a spus ca nu este bine asa ceva. Acum vad, cand PD propune Alintei sa faca o fuziune sa intram in Partidul Popular, nu mai sunt de acord. De asemenea, dl.

Patriciu, cu grupul pe care dansul politic il reprezenta in PNL, propunea intr-o sedinta a delegatiei permanente sa facem protocoale de colaborare cu PSD pentru a alege presedinti de consilii judetene. Ceea ce va spun eu sunt fapte concrete. Deci proiectele politice ale d-lui DInu Patriciu au fost proiecte politice impotriva Aliantei. Eu nu am absolut nici o problema de impartit cu dl. Patriciu.

Marius Tuca: Dvs. ati fi sunat la procuorul general daca ati fi fost in locul d-lui Patriciu?

Theodor Stolojan: Nu. Sub nici o forma.

Marius Tuca: Cum comentati declaratia presedintelui PSD, Mircea Geoana, conform careia Theodor Stolojan este pe post de eterna solutie de avarie, referindu-se la eventuala dvs. revenire pe scena politica, in PNL sau in functia de prim-ministru. Ce i-ati facut lui dl. Geoana?

Theodor Stolojan: Dl. Tuca, nu, nu i-am facut nimic si n-am nici relatii de prietenie, nici amicale, am relatii normale. Dl. Tuca, vreau sa va spun ca eu aas dori oricaruia dintre liderii politici sa stie ca are un om pe care se poate baza in caz de o criza sau de altceva.

Marius Tuca: apropo de condamnarea comunismului, e un alt subiect care a fost foarte tare dezbatut? Sunteti pentru condamnarea comunismului, sub o forma sau alta, credeti ca se poate face o declaratie politica de la Cotroceni in acest sens sau sunteti de acord cu infiintarea acestei comisii?

Theodor Stolojan: Dl. Tuca, eu am punctul meu de vedere format, pe care nu-l creez acum. L-am spus cand am fost in vizxita la Sighetu Marmatiei: eu nu pot condamna comunismul pentru rezultatele economice. Sunt multe tari in lume care nu au avut nimic de-a face cu comunismul. Au vut, pur si simplu, dictatori, prin Africa, prin America Latina si care traiesc foarte prost economic.

Deci comunismul, din punct de vedere economic, a fost un proiect prost, care a esuat, la fel cum au fost alte proiecte economice in alte tari care nu au avut cu nimic de-a face cu comunismu si tarile sunt in saracie.

Insa comunismul din punctul meu de vedere trebuie condamnat pentru ca, luat ca doctrina, ca regim, a distrus o elita in Romania dupa razboi doar pentru ca avea alte puncte de vedere politice, ceea ce este inadmisibil si acest lucru romanii trebuie sa-l condamne.

Nu putem sa condamnam pe cei care au condus la victimele holocaustului si sa nu condamnam si pe cei care au condus la victimele comunismului si sunt total de acord cu punctul de vedere al presedintelui, care a solicitat o comisie care sa produca un document pentur ca, altfel, vine dl. presedinte Traian Basescu in fata televiziunilor si zice: 'D'ne, condamn comunismul'.

Marius Tuca: Cum comentati declaratia lui Ludovic Orban ca Traian Basescu ar trebui sa dea cu subsemnatul la Parchet pentru casa din MIhaileanu?

Theodor Stolojan: Nu am ce comenta, nu doresc sa comentez declaratiile d-lui Orban, nu am ce comenta.

Marius Tuca: Apropo de ofensiva asta a PNL-ului, ce au facut in PNL in perioada in care dvs. erati presedinte: dl. Ludovic Orban, d-na Norica Nicolai, sunt foarte vehementi si impotriva dvs, si impotriva lui Traian Basescu, sunt foarte activi pe scena politica? Crin Antonescu.

Theodor Stolojan: Crin Antonescu a avut niste probleme de familie in perioada aceea, d-na Norica Nicolai a muncit mult in judetul Cluj, unde dansa raspundea, iar dl. Ludovic Orban a muncit la nivelul municipiului Bucuresti si dansul a avut si o activitate uneori in tara. Problema este insa alta, de credibilitate.

PNL la vrema respectiva ducea o lipsa de credibilitate care era evidenta, problema era de credibilitate in fata oamenilor. Nu stiu daca ati vazut episodul cu dl. Geoana in fata oamenilor la Campulung Muscel.

Cand liderul de sindicat de acolo, ca si alti oameni i-au spus foarte limpede: 'D-ne, stiti de ce a pierdut PSD-ul alegerile? Pentru ca uite ce ati facuMarius Tuca: 'asta, asta, asta'. deci eu m-am intalnit cu aceasta situatie in primele luni cand am inceput reconstructia PNL-ului.

Oamenii il stiau ca a fost la guvernare, in periaoda '96-2000 si a fost foarte greu sa le castigam increderea oamenilor.

Marius Tuca: Veti incerca in PNL si in Alianat DA sa faceti aceasta fuziune.

Theodor Stolojan: Aceasta este calea corecta si normala.

Marius Tuca: Daca, in cazul in care nu se ajunge la asta, va ganditi la infiintarea unei noi formatiuni politice prin care sa faceti acest lucru?

Theodor Stolojan: Dl. Tuca, nu m-am gandit la asa ceva. Cred ca oamenii cu care am lucrat in PNL, oamenii responsabili inteleg pericolul in crae se afla acest partid. NU mai vorbesc de modul in care evolueaza Alianta, daca nimic nu se schimba, sigur, toata lumea vede ce se intampla cu aceasta Alianta. Eu cred ca putem in cadrul PNL sa realizam aceasta schimbare de orientare.

Marius Tuca: Pai cum puteti sa realizati aceasta schimbare sau aceasta schimbare de orientare, atat timp cat fraiele puterii se afla exact la oamenii care nu v-au dat un telefon, oamenii care nu au vrut sa mai aiba de-a face cu dvs. si, in acelasi timp, sunt adversarii dvs. chiar in PNL?

Theodor Stolojan: Dl. Tuca, nu putem face decat sa cream un curent de opinie in PNL, care sa sustina aceste idei. Eu nu suntabsurd. Datoria mea este sa merg pe acest drum. Daca vom reusi va fi foarte bine, daca nu vom reusi va trebui sa analizam atunci si sa luam o hotarare.

Marius Tuca: Deci nu excludeti in totalitate faptul ca ar fi vorba de o noua constructie politica daca vedeti ca nu reusiti sa...

Theodor Stolojan: Categoric, nu exclud, pentru ca, pana la urma, sunt niste valori liberale, sunt niste idei pentru care lupt.