Mii de copii din orfelinatele romanesti continua sa traiasca in conditii similare celor de acum zece ani, cand imaginile cu minori legati de scaune, flamanzi si manjiti cu propriile fecale din institutiile de profil din Romania faceau inconjurul lumii, arata un nou raport

citat in editia de miercuri a New York Times.

Investigatia, apartinand grupului Mental Disability Rights International (MDRI), descrie „tacerea lugubra" ce stapaneste un astfel de orfelinat romanesc, unde traiesc 65 de copii abandonati care, „pentru ca nu primesc atentie cand plang, invata sa nu mai planga".

Tacere ce s-ar extinde, dupa cum lasa de inteles NY Times, asupra intregului subiect, avand in vedere ca Romania asteapta ultima evaluare a UE, inclusiv pe tema drepturilor omului, privind pregatirea sa pentru aderarea la Uniune.

Raportul mentioneaza ca intr-un spital psihiatric pentru adulti au fost descoperiti copii „impachetati" in veritabile camasi de forta. Iar cand personalul medical a fost de acord sa o elibereze pe o fata de 17 ani, „pielea ei s-a desprins odata cu panza, lasand in urma o rana deschisa".

Ziarul il citeaza pe Eric Rosenthal, director executiv al MDRI, potrivit caruia „a fost cel mai oribil lucru pe care l-am vazut in cei 13 ani de cand muncesc aici".

Fapt pentru care MDRI cere Uniunii Europene sa insiste ca Romania sa ia masuri imediate pentru a pune capat abuzurilor de acest fel inainte de inceputul anului viitor.

Potrivit NY Times, asemenea apeluri au dat roade in trecut: in septembrie 2005, cand Turcia a inceput negocierile de aderare la UE, MDRI a dat publicitatii un raport pe tema modului cum terapia cu electrosocuri este folosita fara anestezie in spitalele psihiatrice turce. De atunci, aceasta tara a pus capat practicilor de acest fel.

Publicatia americana o citeaza pe Simona Pella, reprezentanta a Autoritatii Nationale pentru protectia drepturilor copiilor din Romania, care desi nu a vazut raportul MDRI, contesta informatiile incluse in acesta. Ea sustine ca „este vorba despre un raport al unui ONG si este opinia lor... Nu vorbesc despre fapte din intreaga Romania, doar despre cateva cazuri in doua tari".

Potrivit documentului mentionat, desi numarul copiilor din orfelinatele romanesti a scazut de la 170.000, la inceputul deceniului trecut, la doar 30.000, multi dintre acesti copii, in special cei cu dizabilitati, au fost mutati pur si simplu in locatii mai putin vizibile, dar unde conditiile de viata sunt la fel de crancene.

Autoritatile de la Bucuresti au negat aceste informatii. Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii, Teodora Bertzi, a declarat pentru Hotnews.ro ca raportul organizatiei internationale pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati si articolul din The New York Times fac parte dintr-o campanie lansata inaintea publicarii raportului de tara privind Romania.

Ea sustine ca raportul citat de New York Times a fost sub embargo pana la data de 10 mai, cu toate ca acesta fusese facut in urma cu un an si jumatate.

Secretarul de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, Bogdan Panait a spus la randul sau ca articolul din cotidianul american se bazeaza pe informatii din 2004.

El a precizat, intr-o conferinta de presa, ca Romania a facut numeroase progrese in ceea ce priveste drepturile copilului, care pot fi exemple chiar si pentru tarile din Europa de Vest. Bogdan Panait a precizat ca mai sunt insa, foarte multe lucruri de facut in acest domeniu.

"Daca se intampla ca acest raport sa apara pana in iunie, anul trecut, era motiv sa ne sesizam. Imi pare rau ca acest raport cere Comisiei Europene ca Romania sa nu fie primita in Europa ", a mai precizat Panait.

Guvernul a decis miercuri constituirea unei comisii speciale care sa analizeze situatia din institutiile care adapostesc copii cu dizabilitati.