Desi se afla in recuperare la Spitalul Elias, dupa operatie de hernie de disc, presedintele Traian Basescu este ingrijorat in ce priveste criza generata de raspindirea gripei aviare in Romania. Seful statului s-a intalnit vineri, pe rind, cu ministrul Agriculturii, cu cel de Interne si chiar cu seful SRI.

Basescu a cerut ca SRI sa se implice in descoperirea celor vinovati de raspindirea gripei aviare.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a fost chemat vineri de dimineata, la Spitalul Elias, pentru a-l informa pe presedintele Traian Basescu in legatura cu situatia privind gripa aviara.

Flutur a declarat ca a prezentat situatia la zi, dar si masurile luate de autoritati, precum si rezultatele anchetei epidemiologice. Totodata, ministrul Agriculturii l-a informat pe seful statului despre strategia viitoare privind gripa aviara.

Si ministrul de interne a fost convocat in salonul prezidential, Traian Basescu cerindu-i lui Vasile Blaga amanunte cu privire la dificultatile care au aparut in ultimele zile. Presedintele a cerut mai multa rigoare din partea ministerelor implicate in gestionarea crizei gripei aviare.

“I-am prezentat presedintelui dispunerea fortelor acolo unde e nevoie pt a ajuta ministerul Agriculturii pentru a rezolva problemele legate de gripa aviara, problema pe care d-lui o considera de securitate nationala'', a declarat Blaga citat de Realitatea TV.

Dupa amiaza, seful statului a fost vizitat si de directorul SRI, Radu Timofte. Acesta a declarat presei ca Traian Basescu a cerut SRI sa se implice mai mult in ceea ce inseamna “vinovatii, in mod special, sau persoanele care au incalcat legea, de s-a ajuns in situatia in care s-a ajuns acum cu gripa aviara. Si eventuale alte complicatii daca exista sa i le aducem la cunostinta".

Conform lui Timofte, pina acum SRI nu a tratat problema gripei aviare ca pe o chestiune de securitate nationala, dar ca si-a schimbat optica la solicitarea presedintelui Basescu.

La scurt timp dupa iesirea la rampa a presedintelui Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu a considerat necesar sa arate ca este preocupat de criza gripei aviare.

Intr-o conferinta de presa, Tariceanu a anuntat ca a cerut Corpului de Control sa verifice, la nivel national, impreuna cu Ministerul Agriculturii, modul in care fermele de crestere a pasarilor respecta normele de biosecuritate.

Tariceanu a apreciat masurile adoptate pana in prezent de ministrul Agriculturii ca fiind "corecte si ferme", dar i-a criticat pe directorii Directiei Sanitar-Veterinar, care nu au verificat daca firmele producatoare de carne din judetul Brasov au vandut puii vii si catre societati din alte judete.

Premierul i-a convocat la rindul sau pe ministrii Agriculturii si respectiv cel de Interne, precum si pe reprezentantii altor ministere implicate, pentru a analiza solutiile de combatere a gripei aviare.