Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a prezentat vineri, in Comandamentul de combatere a gripei aviare, rezultatele controalelor efectuate ieri de echipele mixte, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

In urma controalelor peste o treime din cei 3592 de agenti economici verificati, au fost santionati potrivit legii, iar numarul persoanelor cercetate in cazul Codlea a crescut la 28.

Echipele mixte au efectuat controale la 14 ferme de crestere a pasarilor. Ca urmare a deficientelor constatate, au fost aplicate sanctiuni contraventionale constand in amenzi in valoare de 86 de milioane de lei vechi.

De asemenea, au fost emise cinci ordonante de suspendare temporara a activitatii, cu mentiunea ca daca se constata, la o verificare ulterioara, ca deficientele semnalate nu se rezolva, fermele vor fi inchise, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.

In urma controalelor, o ferma din judetul Covasna a fost inchisa dupa ce s-a dovedit ca deficientele constatate la un control anterior nu au fost remediate. „Decizia de inchidere a fermelor a mai existat.

Acest lucru constituie un mesaj foarte clar, un avertisment pentru toate fermele si societatile, ca daca nu respecta normele sanitar-veterinare, vor fi inchise”, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Fermele inchise isi vor putea relua activitatea dupa ce vor achita contraventia si vor remedia toate deficientele inregistrate in urma controalelor, a precizat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii.

In ceea ce priveste controalele efectuate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca peste o treime din cei 3592 de agenti economici verificati, au fost santionati potrivit legii.

Numarul persoanelor cercetate in cazul Codlea creste

Oana Marinescu a precizat ca numarul persoanelor cercetate penal pentru raspandirea virusului in acest val de gripa aviara a crescut la 28, fata de cele 23 anchetate saptamana trecuta.

„Primul-ministru a solicitat Procuraturii sa trateze cu prioritate dosarul Codlea pentru a putea fi stabilita rapid raspunderea pentru evolutia gripei aviare in acest val”, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

In ceea ce priveste desecretizarea buletinelor de analiza, ANSVSA a informat vineri in Comandament ca Ordinul care pune in aplicare decizia a fost emis. Decizia privind desecretizarea buletinelor de analiza efectuate pe baza probelor prelevate de pe Platforma Codlea a fost luata ieri, pentru a putea fi consultate si pentru nu exista dubii cu privire la corectitudinea acestora.

Totodata, purtatorul de cuvant al Guvernului a atras atentia tuturor cetatenilor care cresc pasari ca se vor inaspri sanctiunile pentru nerespectarea conditiilor sanitar-veterinare.

Pasarile lasate libere de crescatorii individuali, pe ulita sau in crang, vor putea fi confiscate de autoritati in conditiile in care va intra in vigoare Ordonanta de Urgenta Guvernului nr.11/2006 privind masurile ce se aplica pentru monitorizarea, combaterea si eradicarea gripei aviare pe teritoriul Romaniei.

Potrivit Legii 221/2006 pentru aprobarea OUG nr.11/2006, toate pasarile lasate libere in afara gospodariei se considera ca nu au stapan, se confisca si se eutanasiaza, fara a se acorda despagubiri.

De asemenea, nerespectarea deciziilor emise de Comandamentul central pentru combaterea gripei aviare de catre presedintii si membrii comandamentelor antiepizootice judetene si locale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an.

OUG nr. 11/2006 a fost modificata la Parlament, prin introducerea unor amendamente.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca primul-ministru a solicitat ca acest act normativ sa fie publicat astazi in Monitorul Oficial.

Recensamant al tuturor fermelor

In Comandamentul pentru combaterea gripei aviare s-a luat decizia ca Ministerul Agriculturii si ANSVSA sa faca un recensamant al tuturor fermelor din Romania. Decizia a fost luata pentru a putea verifica daca exista ferme care functioneaza clandestin si care nu respecta conditiile sanitar-veterinare, a explicat purtatorul de cuvant.

De asemenea, Primul-ministru a cerut institutiilor care fac parte din Comandamentul pentru combaterea gripei aviare sa verifice care este stadiul realizarii masurilor dispuse de Comandament si sa identifice noi masuri care ar putea fi dispuse.

Seful Executivului a cerut ANSVSA sa monitorizeze pas cu pas actiunile directiilor sanitar-veterinare pentru a verifica daca sunt respectate procedurile de interventie in focar, a mai anuntat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Ministerul Agriculturii, la propunerea ministrului Gheorghe Flutur, va instrui fermierii cu privire la schimbarile legislative decise in scopul combaterii virusului gripei aviare si a masurilor de biosecuritate.

Pui santinela in judetele Vrancea si Sibiu

Puii santinela se introduc vineri, 2 iunie, in patru localitati din judetul Vrancea - Bolotesti, Panciu, Ruginesti, Jorasti si in doua localitati din judetul Sibiu - Arpasu de Jos si Sibiu, a declarat Adrian Tibu, Purtatorul de Cuvant al Ministerului Agriculturii, Dezvoltarii Rurale si Padurilor.

El a anuntat ca numarul focarelor de gripa aviara a ajuns la 123, ca urmare a confirmarii a doua noi focare: Micesti (judetul Arges) si Sima-Tariceni (judetul Prahova).

Actiunile de eutanasiere a pasarilor, de incinerare a resturilor si prima dezinfectie au fost finalizate in 120 focare.

Totalul pasarilor euthanasiate in ultimul val de gripa este de 977.000, in aproximativ 14.000 de gospodarii si pe platforma avicola Codlea, a anuntat Tibu. Ministerul Agriculturii continua actiunea de plata a despagubirilor pentru cei ale caror pasari au fost eutanasiate, a mai spus el.

Uniunea Europeana a extins interdictia pentru produsele avicole din Romania la nivelul intregii tari

Autoritatile de la Bruxelles au decis sa extins interdictia aplicata la importurile de pasari si produse avicole din Romania la nivelul intregii tari, ca urmare extinderii focarelor de gripa aviara, dupa confirmarea unor noi cazuri in luna mai.