In Capitala a fost organizata sambata, al doilea an consecutiv, o parada a homosexualilor, in cadrul festivalului GayFest, dedicat promovarii tolerantei, nediscriminarii si crearii unui spatiu public de exprimare libera pentru comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali).

Au participat aproximativ 500 de persoane. Potrivit TVR, in timpul manifestarii, care a inceput in jurul orei 18.00, au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si trecatori dupa ce mai multi oameni au aruncat cu pietre spre manifestanti. Scandalagii ii huiduiau pe participantii la parada si strigau lozinci precum "Romania nu va vrea!". Ei au fost amendati de fortele de ordine.

Traseul manifestarii a fost Piata Unirii-Piata Constitutiei- parcul Izvor.

Reprezentanti ai Forumului Crestin "Noua Dreapta" manifestasera, sambata la pranz, impotriva marsului homosexualilor. Ei au mers pe traseul Palatul Patriarhiei-Piata Universitatii-Piata Palatului-Calea Victoriei.

Organizatii care dezaproba manifestatia si sustin valorile traditionale ale familiei cerusera Tribunalul Bucuresti sa anuleze marsul homosexualilor, dar solicitarea a fost respinsa.

Biserica Ortodoxa a dezaprobat categoric marsul homosexualior, considerandu-l “un atentat la moralitatea vietii publice, la institutia sacra a familiei si un pericol pentru formarea generatiilor tinere” si a indemnat, inca de duminica trecuta, credinciosii prezenti in biserici sa sa nu participe la manifestarile minoritatilor sexuale.

Marsul de sambata face parte din manifestarile festivalului GayFest inceput in 30 mai si organizat de Asociatia ACCEPT, care are tema necesitatea recunoasterii casatoriei si a parteneriatului intre persoane de acelasi sex in Romania.

Raportul organizatiei Amnesty International de luna trecuta arata ca 40 la suta dintre romani ar dori expulzarea homosexualilor din tara si aminteste de opozitia puternica a autoritatilor si a bisericii fata de parada GayFest de anul trecut.

Raportul aminteste si de procesul deschis impotriva companiei Tarom, care a refuzat sa acorde bilete la pret redus unui cuplu de homosexuali.