Peste 60% dintre romani sunt de parere ca prezenta trupelor romane in Irak este nefolositoare. Un sondaj realizat de Biroul pentru Cercetari Liberale, BCS, releva ca 62% dintre respondenti nu mai considera o necesitate prezenta romaneasca in Irak, 23% dintre cei intervievati s-au pronuntat pentru ramanerea militarilor nostri in acest stat.

In privinta increderii, romanii il prefera in continuare pe presedintele Traian Basescu, in proportie de 55%. Liderul PSD, Mircea Geoana, vine pe locul al doilea la mare distanta, cu 28,6%, urmat de premierul Calin Popescu Tariceanu, cu 27%.

Liderul PNG, Gigi Becali, are o evolutie spectaculoasa si primeste 26,8% din sufragii, urmat de presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, cu 22% si liderul PRM, Corneliu Vadin Tudor, cu 18,6%.

In randul partidelor, daca duminica ar avea loc alegeri anticipate, Alianta Dreptate si Adevar ar castiga cele mai multe locuri in parlament, cu 46,7% din sufragiile electoratului. Pe locul doi s-ar situa principalul partid de opozitie, PSD, cu 20,3%, urmat de PRM, cu 15,4%.

PNG creste in sondaje si ar intra in parlament cu 6,4%. Legislativul ar fi completat de UDMR, care ar intruni 5,1%. Sub pragul de 5% s-ar situa PPCD, cu 2,4%, PC - cu 1,7% si Partidul Initiativa Nationala, cu doar 0,8%. 33% dintre respondeti fie nu ar vota, fie nu stiu cu cine ar vota. Daca PNL si PD s-ar hotari sa partice pe liste separate, PD ar conduce cu 47,5%, urmat de PNL, cu 45%.

Sondajul a fost realizat in perioada 22-29 iunie, pe un esantion de 1.122 de persoane. Marja de eroare este de plus-minus 3%, transmite Radio Romania Actualitati.